Teleurgestelde hockeybond wil snel gesprek met Van Ark

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - De Nederlandse hockeybond wil op korte termijn een gesprek met minister Tamara van Ark van Sport. De KNHB wil haar ervan overtuigen dat de hoofdklasse bij de mannen en de vrouwen een doorstart mag maken en een uitzonderingspositie verdient. De minister hield vrijdag vast aan haar besluit dat in de gedeeltelijk lockdown alleen het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen mogen doorgaan.
"De KNHB is teleurgesteld in het besluit van minister Van Ark, vooral omdat er nog geen overleg heeft plaats kunnen vinden tussen sportkoepel NOC*NSF en de overheid", luidt een verklaring. "De hockeybond denkt met de hoofdklasse dames en heren te kunnen voldoen aan de eisen die op dit moment ook aan de eredivisie en eerste divisie voetbal worden gesteld. Daarover was de KNHB graag het gesprek aangegaan met de minister en NOC*NSF. De KNHB hoopt dat dat gesprek op korte termijn alsnog zal plaatsvinden."
Terrance Pieters van Kampong
Terrance Pieters van Kampong © Orange Pictures

Ongenoegen

Directeur Erik Gerritsen had zijn ongenoegen al kenbaar gemaakt nadat het kabinet dinsdag besloot alle sportcompetities stil te leggen om het coronavirus te bedwingen, met uitzondering van het betaald voetbal. "Als behalve de eredivisie ook de eerste divisie en ook de vrouwen eredivisie mag doorgaan, vind ik het niet meer dan logisch dat we in de hoofdklasse hockey wedstrijden kunnen blijven spelen. De hoofdklasse is de meest professionele hockeyclubcompetitie ter wereld, met budgetten die vergelijkbaar zijn met de eerste divisie", zei hij op hockey.nl.

Meten met twee maten

"Ik zie niet in waarom de ene competitie dan wél mag doorgaan en de ander niet. Bovendien geldt voor geen enkele andere sport in Nederland dat de beide topcompetities tot de beste in de wereld behoren en dat alle nationale en internationale sterren er spelen."

NOC*NSF betreurt en respecteert besluit minister

NOC*NSF heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van sportminister Tamara van Ark om de mogelijkheden voor topsportcompetities binnen de genomen maatregelen tegen corona te verruimen. De sportkoepel wilde ook af van de nu verplichte maximale groepsgrootte van vier personen in de breedtesport.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "Het is jammer dat wij nu op deze twee belangrijke onderwerpen niet met de minister in gesprek kunnen gaan. Gezien de huidige verspreiding van het virus ziet het kabinet geen mogelijkheid om sport verder uit te zonderen van de maatregelen, laat de minister ons weten. Dat respecteren wij. Wel doet de minister ons de toezegging om snel in gesprek te gaan over mogelijkheden waarop dit wel zou kunnen zodra de ontwikkelingen dat weer toelaten. Dat gesprek gaan wij graag aan."
Handbal Houten speelde pas één wedstrijd in de eredivisie door coronabesmettingen bij de tegenstanders
Handbal Houten speelde pas één wedstrijd in de eredivisie door coronabesmettingen bij de tegenstanders © Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue

Bewondering voor verenigingen

"We richten ons nu vooral op wat er wel mogelijk is om Nederland in beweging te houden", vervolgt Dielessen. "Ik heb diepe bewondering voor al die verenigingen en vrijwilligers die ook met de huidige beperkingen om weten te gaan om de komende dagen weer vele miljoenen sporters op hun sportaccommodaties te ontvangen."
Er geldt binnen de maatregelen alleen een uitzondering voor het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.