Voorzitter bang dat groei IJCU Dragons stagneert: 'Wilden dit jaar club op de kaart zetten'

IJCU Dragons (rood) in actie op archiefbeeld.
IJCU Dragons (rood) in actie op archiefbeeld. © Gerrit van Keulen
UTRECHT - Niet alleen de grote sporten worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Ook in het ijshockey ligt de competitie, na een speelronde, al stil. Voorzitter Marco van Doorn van IJCU Dragons houdt rekening met een seizoen dat helemaal afgelast wordt. "In je achterhoofd altijd wel, maar je hoopt van niet", zegt hij in Namen en Rugnummers.
Marco van Doorn over situatie IJCU Dragons: "Binnenkort is er een overleg met het crisisteam van de bond en een aantal clubs, hoe gaan we nu verder?"
"De grootste last is dat er geen wedstrijden meer zijn", stelt Van Doorn. "Het is zeker niet leuk voor de eerste divisie (het hoogste niveau van Nederland, red.), maar ook niet de jeugd. De jeugd mag nog trainen en onderling wedstrijden spelen. De 18+ mag ook nog wel trainen, maar met veel regels."
IJCU Dragons huurt ijsbanen bij de Vechtse Banen. Over de afhandeling van uren dat niet getraind of gespeeld kan worden, is nog niets besloten. "We zijn nog steeds bezig met de Vechtse Banen. We proberen de uren die we standaard betalen te blijven gebruiken. Maar de oudere leden durven dat niet aan. Dan zullen we in onderhandeling moeten wat we met die uren gaan doen. Je wil de banen namelijk ook terug als je ze straks weer nodig hebt."

Crisisteam denkt na over voortzetting competitie

De ijshockeybond heeft de clubs al enige informatie gegeven. "Wat ik heb begrepen van de bond is dat jeugdwedstrijden opgepakt worden waar ze gebleven zijn. Maar voor de eerste divisie zijn ze aan het kijken, wat ze daarmee willen. Binnenkort is er een overleg met het crisisteam van de bond en een aantal clubs, hoe gaan we hiermee verder?"
Een jaar als dit, is wel een heel duur jaar. Je hebt wel alle kosten, maar bekendheid en inkomsten krijg je er niet mee.
Marco van Doorn, voorzitter IJCU Dragons
"Voor ons als club zijn wij gelukkig niet gebonden aan publiek", vertelt Van Doorn. "Andere clubs hebben echt publieksinkomsten nodig om te overleven. Vorig jaar hadden wij 200-250 man publiek, dat wilden wij flink optrekken. Maar wij hebben die inkomsten niet begroot. Expres niet, omdat we niet wisten hoeveel mensen zouden komen."
IJCU Dragons kan ook bij de gemeente Utrecht aankloppen. "We hebben dezelfde regels als alle andere sportclubs. Maar we geen horeca, en naast contributie geen verdere inkomsten. Dat zie je bij voetbalclubs wel, die daarvoor kunnen aankloppen bij de gemeente", legt de voorzitter uit.

Weer naam maken in Utrecht

Na jaren van onzekerheid keerde IJCU Dragons vorig jaar terug op het hoogste niveau. De ploeg wilde weer naam maken in Utrecht. Is al die moeite voor niets geweest? "Dat is wel mijn angst, zeker voor ons eerste divisie-team. Dat is toch het vlaggenschip. Daarmee wil je de club op de kaart zetten in Utrecht. Een jaar als dit, is wel een heel duur jaar. Je hebt wel alle kosten, maar bekendheid en inkomsten krijg je er niet mee. Het ging dit jaar vooral om de bekendheid."
Of we IJCU Dragons volgend jaar nog terugzien op het hoogste niveau in Nederland, weet Van Doorn nog niet. "Dat hangt af van onze sponsoren. Wat gaan zij doen volgend jaar? Zien zij het nog zitten? We zijn afhankelijk daarvan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.