RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sluis (81) ontdekte Giro-revelatie Kelderman: 'Hij was altijd heel gedreven'

1/3
UTRECHT - Wilco Kelderman is op dit de beste Nederlander in de Ronde van Italië en wordt ook als grote kanshebber voor de eindzege gezien. Teammanager Wim Sluis (81) van De Volharding zag al in de jonge Kelderman dat het een hele grote kon worden.

Hij was gewoon de beste man van de groep"
Wim Sluis

Toen Kelderman een jaar of zestien/zeventien was maakte hij de overstap van wielervereniging Eemland uit Amersfoort naar het Utrechtse De Volharding. "Wij konden hem een mooi buitenlands programma aanbieden en daarin heeft hij zich doorontwikkeld", aldus Sluis over het talent van Kelderman. "Hij heeft altijd boven verwachting gereden."
Wilco Kelderman groeide op in Barneveld in de provincie Gelderland. Hij woonde jaren in Veenendaal maar hij heeft inmiddels de provincie Utrecht verlaten. Hoewel hij rijdt voor Team Sunweb is de klimspecialist nog altijd lid van de Utrechtse wielervereniging De Volharding. Met die ploeg komt hij meestal nog één keer per jaar in actie.
In de wielerwereld wordt Sluis gezien als dé ontdekker van Kelderman. "Zo noemen anderen het altijd", zegt de 81-jarige wielerfanaat bescheiden. "Ik heb hem wat handleidingen mee kunnen geven, maar hij heeft het vooral zelf gedaan."

Je hoeft geen klootzak te zijn, maar je moet er wel één kunnen spelen"
Wim Sluis

Volgens Sluis had de klimspecialist niet veel advies nodig. "Hij was heel gedreven en hoefde haast niet bijgestuurd te worden."

Sportieve het belangrijkst
Dat Kelderman in die tijd voor De Volharding koos was volgens Sluis vanwege sportieve gronden. "We hebben nooit veel geld uitgegeven en we konden zulke jongens een mooi buitenlands programma aanbieden. In Nederland kan je jezelf niet in beeld rijden bij de grote ploegen."

Hij moet alles of niets gaan spelen"
Wim Sluis over Kelderman in Giro

De 29-jarige Kelderman staat in de wielerwereld bekend als een 'lieve' wielrenner. Dat heeft hij al vanaf jongs af aan. "Hij was heel beschaafd, heel verlegen en heel bleu. Eigenlijk de ideale schoonzoon zonder grote mond. En hij was gewoon de beste man van de groep en daarmee dus een voorbeeld."

Wim Sluis sprak in Namen en Rugnummers over de ontdekking van Wilco Kelderman


Mensen vinden de klimspecialist soms juist té lief. Sluis begrijpt die kritiek. "Je hoeft geen klootzak te zijn, maar je moet er wel één kunnen spelen", zegt hij daarover.

Giro 'd Italia
In de huidige Giro staat Kelderman tweede. De achterstand op klassementsleider João Almeida is 56 seconden. De voormalige inwoner van Veenendaal heeft nog een week de tijd om de Portugees te verslaan. "Hij moet het sowieso proberen. Ik zou hem adviseren alles of niet te spelen en dan vooral bij de langere klimmen", aldus Sluis. "Hij moet er gewoon in vliegen!"

 Wilco Kelderman won in 2017 met De Volharding het Nederlands kampioenschap ploegentijdrit voor clubteams Wilco Kelderman won in 2017 met De Volharding het Nederlands kampioenschap ploegentijdrit voor clubteams | Foto: RTV Utrecht / Rick van Manen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -