Volleybalseizoen Taurus gestopt voor het begon: 'Als dit zo doorgaat, moet competitieopzet op de schop'

© Orange Pictures
HOUTEN - De volleyballers van Taurus zouden dit weekend eigenlijk beginnen aan het nieuwe eredivisieseizoen, maar de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus gooiden roet in het eten. Een teleurstelling, vindt coach Erik Gras, van de Houtenaren, die tegelijkertijd begrip heeft gezien de situatie. "Wij hebben aan de levende lijve ondervonden hoe heftig het coronavirus kan zijn."
Op Papendal mogen ze wel trainen, dus daar zit een stukje ongelijkheid
Erik Gras
De hele zomer bereidde Taurus zich onder leiding van Gras voor op het nieuwe eredivisieseizoen. Eerst in de buitenlucht en vanaf augustus weer in de zaal. Gras was tevreden met de voorbereiding, want hij moest door veel wisselingen flink sleutelen aan zijn ploeg. Dat ging goed, tot het coronavirus om de hoek kwam kijken, een aantal spelers besmet raakten en hij eigenlijk 'weer op nul kon beginnen'.

Corona-uitbraak in selectie Taurus

"Een aantal spelers zat toen echt doodziek thuis, terwijl andere jongens slechts last hadden van een kuchje", aldus Gras in gesprek met RTV Utrecht. Inmiddels is iedereen weer gezond, maar de naweeën van het virus zijn nog steeds voelbaar. "De jongens die het flink onder de leden hebben gehad, hebben op conditioneel vlak een behoorlijk jasje uitgedaan."
Archieffoto van Taurus (in het rood) tegen Lycurgus
Archieffoto van Taurus (in het rood) tegen Lycurgus © Fotostudio Red Green Blue
Gras vindt het lastig om te zeggen waar de besmettingen precies plaats hebben gevonden. "Dat kan op het veld gebeurd zijn, maar ook net zo goed in de kleedkamer of kantine."
Wel denkt hij dat binnensporten, waar volleybal onder valt, extra vatbaar zijn voor het coronavirus. "Daar hebben we wel geprobeerd rekening mee te houden, door bijvoorbeeld met de deuren van de zaal open te trainen, om de boel goed te kunnen ventileren."
Erik Gras in gesprek met RTV Utrecht over de competitie die (nog) geen competitie wordt

Uitzonderingsposities in de sportwereld

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kondigden premier Mark Rutte en minister De Jonge dinsdag aan dat alle competities- behoudens het betaald voetbal - voorlopig worden stilgelegd. "Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat er heel veel geld omgaat in het betaald voetbal", reageert Gras op de vermeende uitzonderingspositie van het topvoetbal in Nederland. "Maar vergis je niet: ook in de eredivisie volleybal hebben we full profs en gaat er veel sponsorgeld om."
Vergis je niet: ook in het volleybal gaat veel geld om
Erik Gras
Ook in het volleybal zijn er uitzonderingsposities. Eigenlijk zou het Houtense Taurus dit weekend in actie komen tegen Talentteam Papendal. Die ploeg, actief in de eredivisie, bestaat uit de beste jonge volleybalspelers uit Nederland en mag - in tegenstelling tot Taurus - wél gewoon doortrainen, omdat het in 'een bubbel' zit op het topsportcentrum op Papendal in Arnhem. "Zij mogen trainen, dus daar zit een stukje ongelijkheid."

Alles om maar in vorm te blijven

Gras is met Taurus voorlopig aangewezen op aangepast, coronaproof trainen. "We hebben gelukkig de hele sportzaal tot onze beschikking en trainen in groepjes van maximaal vier. Als de ene groep op kracht traint, zijn de anderen bezig op het veld. Het is veel improviseren, maar we moeten balgevoel houden en fit blijven."
Ondertussen is het vooral afwachten, geeft Gras toe. Over twee weken zal er geëvalueerd worden, maar Gras verwacht dat de sportwereld geduld zal moeten hebben. "Het is kort dag, eerst zal het aantal besmettingen moeten dalen." De Taurus-coach roept de volleybalbond (Nevobo) op om dan in actie te komen. "Dan moet de competitieopzet op de schop, omdat we anders in de knel komen met het schema richting de zomer", besluit Gras.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.