RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nacht van Woerden heeft een nieuwe voorzitter: 'Alsof ik op een rijdende trein spring'


WOERDEN - Het is een afscheid geworden met stille trom. En dat doet geen recht aan wat Arjan van der Horst betekend heeft voor de Nacht van Woerden. De voorzitter zwaaide 19 jaar met de voorzittershamer - "eigenlijk heeft die al die tijd in een doosje op zolder gelegen" - bij de meest populaire veldrit van Nederland.

 Lars van der Haar gaat met de armen omhoog over de streep in de meest recente editie van de Nacht van Woerden Lars van der Haar gaat met de armen omhoog over de streep in de meest recente editie van de Nacht van Woerden | Foto: Geert Lommers

"Ik ben begonnen in 2001", blikt Van der Horst in select gezelschap terug op de afgelopen twee decennia. "Het was de tweede keer dat we de cross hielden. Daarvoor was het de Profronde van Woerden, een wegwedstrijd die vanaf 1974 gehouden werd. Dat we de weg verlieten en het veld ingingen was een schot in de roos."

De Nacht van Woerden wordt jaarlijks in oktober gehouden, gelijktijdig met de Koeiemart en de kermis. Het is dan een week lang feest in het hart van de stad. Van der Horst besloot al tijdens de eerste coronagolf een streep door de editie van 2020 te zetten. Achteraf een wijze beslissing, want anders had de koers - die eigenlijk vanavond gehouden zou worden - op het laatste moment moeten worden afgelast.

Geschikt moment
Van der Horst heeft goed nagedacht over een geschikt moment om afscheid te nemen, maar dat is er bijna niet. "Doe je dit bij het 20-jarig voorzitterschap, bij het 50-jarig bestaan van onze stichting of bij Woerden 650 jaar stadsrechten in 2022?"

Arjan van der Horst: 'Een geschikt moment om afscheid te nemen bestaat niet'


Voor hem kwamen allerlei redenen samen om de voorzittershamer nu over te dragen. "Ten eerste omdat de Nacht dit jaar niet doorging vanwege corona en er ook daardoor allerlei nieuwe wet- en regelgeving op onze sport afkomt. Ook is er discussie over de opzet van het veldrijden en de vergoeding aan de renners." Dat zijn, net als de vraag hoe je met publiek en met sponsoren omgaat, vraagstukken die een langere adem vergen. "Ik vond het verstandig dat er een nieuwe voorzitter mee aan de slag gaat."

Marien mag alles veranderen als hij maar van de koppelcross afblijft"
Scheidend voorzitter Arjan van der Horst

Die opvolger is Marien Groenendijk. Ondernemer, Woerdenaar in hart en nieren en niet onbelangrijk: een liefhebber. "Ik heb echt het gevoel dat ik op een rijdende trein spring en dat is fijn. De kern van het evenement is goed, daar moet je niet al te veel aan willen sleutelen. Je moet denken aan nuances. "

Fiets van Nys werd gesaboteerd
Groenendijk deed al vrijwilligerswerk bij de Nacht van Woerden en organiseerde eerder al de Wielerronde van Woerden die voorkwam uit De Ronde van het Groene Hart. "Anderzijds zit je wel met veranderingen in regelgeving zoals nu door corona. En daar moet je wel rekening mee gaan houden", aldus Groenendijk die kan blijven rekenen op de steun van een vaste kern medewerkers en de steun van wielervereniging WTC Woerden.

Marien Groenendijk: 'Alsof ik op een rijdende trein spring'


"Wat hij absoluut niet mag veranderen?" Scheidend voorzitter Van der Horst is stellig. "De koppelcross. Dat is het hart van het evenement." Voorafgaande aan de koers rijden de profs een wedstrijdje samen met de plaatselijke jeugd. Elke prof wordt dan gekoppeld aan een kind en samen binden ze de strijd aan met de rest. "Dat heeft geen enkele andere veldrit. Het heeft me heel veel moeite gekost om het van de grond te krijgen. De KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie, red.) stribbelde enorm tegen. Van zoiets hadden ze nog nooit gehoord", denkt Van der Horst met weemoed terug.

Iemand had Sven Nys zijn wiel er achterstevoren ingezet"
Arjan van der Horst

"Ook de renners stonden de eerste keer bedenkelijk te kijken, totdat ze ontdekten hoe leuk het was. Binnen de kortste keren deden ze er alles aan om te winnen. Remblokken van concurrenten werden gesaboteerd. Toenmalig wereldkampioen Sven Nys ontdekte zelfs een keer dat iemand zijn wiel er achterstevoren in had gezet, allemaal voor de overwinning. De koppelcross is het hoogtepunt van de avond geworden."

 Arjan van der Horst met de voorzittershamer die hij niet veel later over zou dragen. Lachend op de achtergrond Marien Groenendijk. Arjan van der Horst met de voorzittershamer die hij niet veel later over zou dragen. Lachend op de achtergrond Marien Groenendijk. | Foto: Rick van Manen | RTV Utrecht

"Daarover hoef je je geen zorgen te maken", laat Groendendijk meteen weten vlak voordat hij de voorzittershamer overgedragen krijgt. Voorlopig zal de Nacht van Woerden dus op de oude voet verder gaan.

Trendsetter
Qua beleving is de wedstrijd nagenoeg gelijk aan de grote Vlaamse crossen, met kermis, bier en de geur van frituur. "Het idee om 's nachts in het donker onder kunstlicht te fietsen hebben ze zelfs van ons gepikt. Sinds een tijdje gebruikt Diegem ook dat format en onlangs is daar de wedstrijd in het Amerikaanse Las Vegas bijgekomen."

 Lars van der Haar flitst langs rijen dik publiek. Op de achtergrond de kermis. Lars van der Haar flitst langs rijen dik publiek. Op de achtergrond de kermis. | Foto: Ankie Hogewind/Fotostudio Red Green Blue

Sinds halverwege de 'zero's' deelt de Nacht van Woerden het Exercitieveld met de kermis. Slechts één keer werd de cross niet samen met de Koeiemart gehouden. "We hebben toen bewust een andere datum gekozen om de eerste wedstrijd van het seizoen te zijn", haalt Van der Horst een oude herinnering op.

Harderwijk was des duivels toen we hun datum pikten"
Arjan van der Horst

"Dat leverde toen een live registratie van de NOS op. Normaal was Harderwijk altijd de eerste. Die waren des duivels", lacht Van der Horst. "Het jaar erna hebben we er toch maar weer voor gekozen om naar de oude datum rond de Koeiemart terug te gaan."

Herbeleef de editie van 2019


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -