Para-snowboardster Lisa Bunschoten wacht af: 'Ben wel toe aan de sneeuw'

© Nederlandse Ski Vereniging
UTRECHT - Nu de winter met rasse schreden nadert, gaan de ogen ook weer op de wintersporten. Maar met de huidige coronasituatie zitten ook die sporten met de handen in het haar. Zo weet para-snowboardster Lisa Bunschoten uit Utrecht nog niet wanneer haar eerste wedstrijd is.
"Het gaat goed met mij, maar het is natuurlijk een rare situatie. We kunnen nog niet naar de sneeuw", vertelt Bunschoten. "We hebben drie trainingskampen gehad in de hal in Landgraaf, maar toch ben ik wel toe aan meer. Toe aan sneeuw."
Een World Cup kan moeilijk doorgaan als de helft niet kan komen, dat is dus heel onzeker
Lisa Bunschoten
Samen met haar team, bestaande uit drie atleten en een coach, bekijkt de Utrechtse de mogelijkheden om toch naar het buitenland te gaan. "Waarschijnlijk gaan we eind november naar Finland op trainingskamp. Dat kan voorlopig nog doorgaan, maar de situatie verandert per dag. Daarom kijken we het per twee weken aan."

Blik op het WK

De World Cup snowboarden zou voor Bunschoten in december beginnen in de sneeuwhal van Landgraaf, maar door die wedstrijd is al een streep gezet. "Ik kijk nu uit naar het WK van begin februari in Noorwegen. Dat is toch de grootste wedstrijd van het seizoen. Het gaat nu nog door, maar er zal vrij vroeg een definitieve beslissing genomen worden of het echt doorgaat", legt ze uit.
Door veel reisbeperkingen en nieuwe maatregelen wordt het organiseren van snowboardwedstrijden steeds lastiger. "De atleten moeten ook van over de hele wereld komen. Een World Cup kan moeilijk doorgaan als de helft niet kan komen. Dat is dus heel onzeker", aldus Bunschoten, die in 2019 twee keer goud won op het WK parasnowboarden.
"Wij gaan zelf uit van het WK. Hopelijk kunnen we ons daar in de Alpen en in Finland op voorbereiden. Voor de rest doen we veel krachttraining en mountainbike-trainingen. Hopelijk krijgen we een dezer dagen meer duidelijkheid over ons programma", zegt de Sportvrouw van het jaar 2019 in de stad Utrecht.

A-status

Bunschoten had vorig seizoen redelijk veel 'geluk', omdat de pandemie uitbrak vlak voor het einde van het seizoen uitbrak. "De eerste maanden daarna ging het vrij goed. We konden gewoon op Papendal blijven trainen en keken vooral naar wat wel kon. Ik had de A-status van NOC*NSF al behaald, dus dat gaf wel rust", geeft de snowboardster aan.
Door die A-status kan Bunschoten ook nu haar trainingen 'gewoon' uitvoeren in Nederland. Topsporters hebben een uitzondering gekregen van de overheid. Andere (amateur)teamsporters mogen enkele weken niet sporten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.