Van den Brom: 'Als je teveel over moeilijk scoren lult, gaat het tussen de oren zitten'

© fcutrecht.nl
UTRECHT - In de aanloop naar de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente gaat het vooral over dat ene aspect van het voetbal: het maken van doelpunten. Of liever gezegd, het niet maken van doelpunten. Het gebrek aan scorend vermogen kostte FC Utrecht zowel thuis tegen Heerenveen (1-1) als uit tegen FC Groningen (0-0) de overwinning.
"We voetballen goed, de statistieken geven aan dat we tot de top behoren op het gebied van kansen creëren", zegt trainer John van den Brom. "Ik ga me pas zorgen maken als we geen kansen meer krijgen." Voorlopig zit het nit scoren nog niet tussen de oren bij zijn spelers. "Maar als we er over blijven lullen gaat het wel tussen de oren zitten."

Geen zorgen

Maar toch, vier duels gespeeld en pas vijf keer gescoord, het is niet veel. Toch ziet Van den Brom ook dingen die goed gaan. "Zeker tegen FC Groningen hebben we met Thijmen op de goal bijna geen kansen weggeven. Ook daarin maken we stappen. Dus ik maak me geen zorgen."
Van den Brom: "Ik maak me geen zorgen"
Tegenstander FC Twente is misschien wel dé verrassing van de eredivisie. Voor de buitenwacht althans, voor Van den Brom niet. "Ik vind dat ze daar een hele goeie selectie hebben neergezet met talentvolle jongens. Het zit ook mee en ze hebben heel veel jongens die een goal kunnen scoren."
Een van die spelers is Vaclav Cerny. De FC Utrecht-huurling scoorde dit seizoen al drie keer. "Vaclav is natuurlijk nog steeds speler van ons. Dus in dat opzicht ben ik blij dat hij speelt zoals hij nu speelt. Alles wat je wilt van een speler in zijn positie laat hij zien nu." Behalve Cerny maken ook voormalig FC Utrecht-spelers Wout Brama en Dario Dumic deel uit van de selectie van Ron Jans.
Alles wat je wilt van een speler in zijn positie laat hij zien nu
Van den Brom over Cerny
Van den Brom kan tegen Twente nog niet beschikken over de geblesseerden Mimoun Mahi en Adrián Dalmau. Daarnaast ontbreekt ook Emil Bergström. De verdediger raakte donderdag op de training geblesseerd. Doelman Maarten Paes is, nadat hij covid-19 heeft gehad, wel weer beschikbaar. Of hij zaterdag in de Galgenwaard onder de lat staat, is nog onduidelijk. "Dat zeg ik niet", aldus Van den Brom. "Dat maken we later duidelijk."

Janssen: Fit maar nog geen honderd procent

Wie er ook terug is in de selectie is Willem Janssen. "Vorige week zou ik er ook al bij zitten, maar uiteindelijk ook weer niet. Dat had met de coronauitslag te maken die er nog niet was van mij." Nu lijkt alles erop te wijzen dat Janssen, die net si hersteld van een kruisbandoperatie. er tegen zijn oude club bij kan zijn. Maar of hij speelt, is vers twee.
"Ik ben zo ver dat ik beschikbaar ben voor de wedstrijden, dat is een lekker gevoel. Ik voel me steeds beter worden, maar af en toe gaat het nog een beetje terug. Dat is best wel lastig maar daar moet ik mee omgaan. Ik voel me fit, maar nog geen honderd procent."
Willem Janssen: "Tommie en Justin presteren hartstikke goed"
De afwezigheid van de aanvoerder lijkt in verdedigend opzicht vooralsnog geen probleem. Met het jonge centrum St. Jago en Hoogma geeft FC Utrecht weinig kansen weg. "Tommie en Justin zijn allebei heel talentvol en ze presteren op dit moment hartstikke goed. Er zijn een aantal dingen die je kan toevoegen aan de ploeg, en er zijn dingen die zij voor hebben op jou. Dat heb je altijd."
Als die twee het zo goed blijven doen, zou het ook kunnen dat Janssen helemaal geen basisplaats meer krijgt. "Daar ben ik niet mee bezig, maar het zou kunnen. Als zij het goed blijven doen is er misschien geen aanleiding, maar er zijn wel dingen die ik kan toevoegen." Zoals met het hoofd scoren uit een corner. "Dat kan nog wel beter ja."

Historie

FC Utrecht en FC Twente (en voor de fusies DOS en SC Enschede) speelden in totaal 131 keer tegen elkaar. De bekendste duels zijn de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap van 1958 en de bekerfinale van 2004. Beide keren won de Utrechtse club met 1-0.
In totaal staat de teller op 61 zeges voor SC Enschede/FC Twente, tegen 35 voor DOS/FC Utrecht. In de Galgenwaard staat het gelijk: beide ploegen wonnen 22 keer. De grootste Utrechtse zeges vielen te noteren in 2008 en 2017. Beide keren werd het 3-0. Twente won in 1994 met 0-4, in 2011 werd het 2-6.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.