Judoka's Van 't End en Smink in actie in Boedapest: 'Zin in dat lekkere gevoel van vechten'

© Orange Pictures
HOUTEN/HOOGLAND - Voor de judoka's is het dit weekend weer voor het echie. Noël van 't End uit Houten en Jesper Smink uit Hoogland hervatten in Boedapest de WorldTour, na een coronapauze van ruim acht maanden. "Ik ben heel blij dat we eindelijk weer mogen", vertelt Smink vanuit Hongarije.
Noël van 't End staat te springen: "Als ik kan vechten, dan ga ik vechten"
"In de laatste acht maanden hebben we veel getraind en binnen gezeten. Acht maanden zonder wedstrijden is ook nieuw voor ons. In eerste instantie mochten we niet eens trainen, maar alleen maar trainen zonder uitzicht op wedstrijden is ook geen doen."
Noël van 't End, de wereldkampioen in de gewichtsklasse tot 90 kilogram, deelt die mening. Ondanks dat Hongarije een oranje reisadvies heeft, is hij afgereisd voor dit toernooi. "Als ik kan vechten dan ga ik vechten. De hele judobond is hier, dus iedereen die wil, die staat hier", lacht de Houtenaar.
Aan de veiligheid is gedacht. "Binnen drie dagen hebben we drie coronatesten gehad. We hebben ook quarantaine in de kamer gehad, tot de testuitslagen er waren", legt Van 't End uit. "We mogen alleen maar in het hotel zitten en even naar de hal, maar met afstand houden en mondkapje op. Er zijn veel stappen ondernomen om ons veilig te houden."
Jesper Smink (uiterst rechts) op archiefbeeld
Jesper Smink (uiterst rechts) op archiefbeeld © European Judo Union

Onzekerheid over vorm

Van 't End en Smink hebben wel vragen over hun vormpeil. "Dat is heel lastig te zeggen, je weet niet hoe je bent tegenover de andere jongens. Wat hebben zij wel kunnen doen? Ik ben heel blij dat ik weer de mat op kan. Ik heb zin in het lekkere gevoel dat ik lekker kan vechten", geeft de wereldkampioen aan.
Dat ritme is heel belangrijk in het judo en daarom wil ik zo snel mogelijk weer op die mat staan
Noël van 't End
Smink zegt dat hij er alles aan gedaan heeft. "We hebben geprobeerd zo fit mogelijk te zijn en alles op peil te houden. Maar onze vorm is de grote vraag, hoe gaat het lichaam reageren op de stress? Ik denk dat het in Nederland heel dicht bij elkaar ligt. We trainen allemaal op Papendal en we hebben allemaal hetzelfde gedaan. Het is wel te bezien hoe het in andere landen is gedaan", vertelt hij.
Het toernooi in Boedapest is ook een beetje het startsein richting Tokio 2021 voor Van 't End, die door zijn wereldtitel al geplaatst is voor de Spelen. "Of ik moet zwaar geblesseerd raken... Maar je moet wedstrijdritme krijgen en dat kunnen vasthouden. Daarom sta ik hier ook paraat. Dat ritme is heel belangrijk in het judo en ik wil zo snel mogelijk weer op die mat staan", zegt Van 't End.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.