Utrecht wil Vuelta-start in 2022: 'Instrument voor het economisch herstel na de crisis'

© RTV Utrecht / Utrechts Archief
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De Vuelta a España wordt momenteel verreden in Spanje. Eigenlijk had de ronde dit jaar in Utrecht moeten starten, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu zet Utrecht in op de Vuelta-start in 2022. "Je kan een evenement als de Vuelta een instrument laten zijn voor economisch herstel", zegt Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing.
Cor Jansen: "De Vuelta als groots evenement in het verjaardagsfeest van de stad"
Jansen was jarenlang voorzitter van het Business Peloton Utrecht, waarmee hij de Giro d'Italia 2010 en de Tour de France 2015 naar de Domstad haalde. Jansen ziet een mogelijke Vuelta-start in 2022 als kans. "Ook als versterking van het toerisme", geeft hij aan in het radioprogramma Namen en Rugnummers.

Vuelta als verbinding tussen sport, cultuur en evenementen

"Maar ook om de verbinding tussen sport, cultuur en evenementen weer in een goede flow te krijgen. Dat is het plan", aldus Jansen. Utrecht heeft ook al de toezegging gehad van de Vuelta-directie dat de start over twee jaar georganiseerd kan worden. Alleen de politiek en het bedrijfsleven kunnen er nog voor liggen.
Alle bedrijven die participeren in La Vuelta Holanda 2020 zeggen dat ze het project verder willen ondersteunen naar 2022
Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing
"Never waste a good crisis. De stad en de regio staan economisch in brand. De cultuur- en de sportsector staat onder water. Wij verwachten dat 2021 ook een heel ingewikkeld jaar wordt", legt hij uit. Dan komt een Vuelta in 2022 nog niet zo gek uit. Binnen Utrecht wordt al hard aan de voorbereidingen.
Oud-burgemeester Jan van Zanen met de baas van de Vuelta, Javier Guillén
Oud-burgemeester Jan van Zanen met de baas van de Vuelta, Javier Guillén © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
"Hoewel er nog wat politieke beslissingen genomen moeten worden, hebben we op 3 november een online meeting met de Vuelta-directie. Op die dag is ook de tijdrit in de Vuelta en dan hebben we een ontmoeting met de bedrijven-kopgroep die de Vuelta naar Utrecht wil halen. Alle bedrijven die participeren in La Vuelta Holanda 2020 zeggen dat ze het project verder willen ondersteunen naar 2022."

700-800-900

Waar eerst de reeks 2010-2015-2020 heilig was in Utrecht, geldt dat (door de uitgestelde Vuelta-start) voor de reeks 700-800-900.
"Volgend jaar is het 700 jaar geleden dat de eerste steen van de Domtoren gelegd is, het is 800 jaar geleden dat de Kathedraal van Burgos gebouwd is en is het in 2022 precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadrechten heeft gekregen", zegt Jansen.
"Vandaar dat we de verbinding willen maken tussen de Vuelta en 900 jaar stadsrechten. Een groots evenement in het verjaardagsfeest van de stad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.