Van Schie kan in België 'gewoon' volleyballen: 'Het wordt hier gezien als profsport'

Stijn van Schie op archiefbeeld
Stijn van Schie op archiefbeeld © Orange Pictures
DE MEERN - Als volleyballer Stijn van Schie in Nederland had gevolleybald dan had hij nu thuis gezeten. De uit de Meern afkomstige sporter is echter in België actief waardoor hij nog gewoon actief is en zich hierdoor in de kijker kan spelen van de Nederlandse ploeg.
Als je kijkt naar het niveau van de competitie dan ligt dat hier wel hoger
Stijn van Schie
Van Schie speelt in België als prof nadat hij in Nederland al voor een handvol clubs heeft gespeeld. Momenteel speelt hij voor Roeselare. In Nederland is het volleybal stilgelegd omdat het onder amateursport valt. Van Schie is echter nog wel in de zaal te vinden. "Hier mag het nog wel. Alleen de profsport mag nog. Onze laatste twee wedstrijden zijn afgelast door coronagevallen."
Hoewel er in België dis nog wel gevolleybald mag worden zijn de regels wel heel streng. De volleyballers moeten zich bijvoorbeeld twee keer per week laten testen. "Maar dat is nog niet voor iedere club mogelijk. Vanaf volgende week moet dit wel zo zijn", zegt van Schie.

Verschillen

In Nederland en België wordt er dus anders omgegaan met de status van profsport. Dat heeft volgens Van Schie verschillende redenen. "Als je kijkt naar het niveau van de competitie dan ligt dat hier wel hoger. Hier spelen de clubs al jarenlang in de Champions League. Maar het is ook de opvatting in wat is topsport. Het staat hier hoger in de rangorde dan in Nederland." In Nederland wordt tot dusver alleen de Eredivisie(m/N) en Keuken Kampioen Divisie tot profsport gezien.
De concurrentie is gewoon heel zwaar
Stijn van Schie
Van Schie behoort vaak tot de voorselectie van Oranje maar valt dan op het laatste moment af. "Er wordt vaak vastgehouden aan dezelfde namen. Ik zit er steeds tegenaan. Ik ben blij dat ik het zomerproject mee heb kunnen doen op Papendal. Dan train je met jongens die op het allerhoogste niveau van de wereldspelen. De concurrentie is gewoon heel zwaar."
Stijn van Schie sprak in Namen en Rugnummers over volleyballen in België

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.