KNVB: 'Coronabesmettingen niet te voorkomen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De KNVB denkt niet dat het stijgende aantal coronabesmettingen in het betaald voetbal te vermijden is. Diverse Nederlandse profclubs zijn de afgelopen weken hard getroffen door het coronavirus. De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Nederlandse belangenvereniging VVCS hebben hun zorgen uitgesproken.

'Op de clubs is het veilig'

"Door de oplopende coronacijfers in de samenleving zijn besmettingen niet uit te sluiten omdat de spelers aan het eind van de dag naar huis gaan", zegt de KNVB. "Volgens het RIVM vindt het overgrote deel van de besmettingen thuis plaats. Dankzij de uitvoerige protocollen zijn de basisregels op de clubs gewaarborgd", aldus de bond.
De KNVB denkt dat door alle maatregelen besmettingen juist worden voorkomen. "Ook spelers zonder klachten worden minimaal tweemaal per week getest en als de uitslag toch positief is, kunnen zij direct worden geïsoleerd van de rest. In de samenleving worden alleen mensen met klachten getest; het betaald voetbal levert dus ook nieuwe inzichten op. En alleen negatief geteste spelers komen het veld op, dus kunnen wedstrijden veilig doorgaan."

Geen waterdicht systeem

FC Utrecht heeft voor zover bekend met drie gevallen te maken gehad: Maarten Paes, Willem Janssen en één speler van wie de naam niet bekend is gemaakt. Utrecht kon daardoor steeds spelen, maar inmiddels zijn in Nederland al wel vijf competitiewedstrijden uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen binnen een club. AZ werd afgelopen week hard getroffen en PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen.
"We zien de aantallen stijgen. Dat is verontrustend", zegt VVCS-voorziter Evgeniy Levchenko. "Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht."
Voor ons is vooral van belang dat de spelers geen gevaar lopen
Evgeniy Levchenko
In navolging van de amateursport ook de profcompetities stilleggen, is momenteel niet aan de orde. "Maar als clubs wedstrijden moeten spelen zonder hun belangrijkste spelers, is dat ook een beetje competitievervalsing", aldus Levchenko. Het is een dilemma voor alle betrokken partijen. Aan de ene kant staat de gezondheid van de spelers voorop, aan de andere kant moeten ze ook een bedrijfstak overeind houden.
"Voor ons is vooral van belang dat de spelers geen gevaar lopen en hier geen blijvend letsel aan kunnen overhouden", benadrukt Levchenko, die denkt dat de komende periode cruciaal wordt. "Hoe we hier doorheen komen, zal bepalen of we kunnen doorgaan met de competitie. Het blijft een kwestie van heel erg opletten, afstand houden en zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Daar blijven we allemaal op hameren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.