Van den Brom spreekt na eerste nederlaag van echte tik: 'Dit reken ik iedereen, inclusief mezelf, aan'

© fcutrecht.nl
UTRECHT - FC Utrecht-trainer John van den Brom zegt dat zijn ploeg zondag de ondergrens duidelijk heeft bereikt. De oefenmeester had na afloop geen enkel positief woord over voor de wanvertoning van zijn elftal.
Dat ik vijf keer heb gewisseld, dat zegt genoeg
John van den Brom
In aanloop naar het duel met Heracles won FC Utrecht dinsdag in de KNVB Beker van FC Dordrecht(2-4) en die van zaterdag tegen FC Twente(2-1). "Je wil het gevoel van twee wedstrijden winnen meenemen", begint Van den Brom zijn verhaal in Namen en Rugnummers. "Dan kom je tot een opstelling, met een manier van spelen. En dan constateer je na 1 minuut en 26 seconden dat je wederom zo snel achter komt."
John van den Brom in gesprek met verslaggever René van den Berg
Vorige week lag tegen FC Twente al na 17 seconden de 0-1 in het Utrechtse doel. Toen wist de ploeg van Van den Brom de score nog om te buigen naar een 2-1 winst, tegen Heracles ging FC Utrecht met 4-1 onderuit. "We hebben verdiend verloren. Ik heb geen elftal gezien dat de wedstrijd naar zich toe wilde trekken, we waren slecht aan de bal."
Maar we moeten niet te snel conclusies gaan trekken
John van den Brom
Geen enkele Utrechtse speler kon na afloop complimenten ontvangen van de oefenmeester. "Dat ik vijf keer heb gewisseld, dat zegt genoeg", zucht Van den Brom. De Amersfoortse trainer zag Gustafson vanaf de penaltystip nog wel de 2-1 als aansluitingstreffer maken. "Zelfs dat hielp ons niet om ons terug in de wedstrijd te krijgen." Vlak na de Utrechtse treffer viel al snel de 3-1 voor de thuisploeg, waarna Rai Vloet met zijn hattrick de eindstand op 4-1 bepaalde.

Vloet de baas over Utrechtse middenveld

Aanvallende middenvelder Vloet was de uitblinker aan de zijde van Heracles. Dat was niet gek, want van de middelste Utrechtse linie kreeg hij alle vrijheid. "Het gaat natuurlijk daarvoor al fout. Waarom komt hij zo vrij? Zij hebben ons goed lamgelegd aan de vleugels. En we waren heel slordig in de passing. Hij was daardoor de vrije man en daar zijn we heel slecht mee omgegaan", is de reactie van Van den Brom.
Het middenveld van FC Utrecht bestond zondag uit Simon Gustafson, Adam Maher en Sander van de Streek. De eerste twee zijn twee spelmakers, de vraag is past dat één middenveld. "Je kan je ook afvragen of de backs wel zo hoog moeten spelen of als de tegenstander met een echte tien speelt dat we met een echte zes gaan spelen."
We moeten nu onze rug rechten richting zondag
John van den Brom
"Je moet als trainer altijd balans zien te vinden. Je moet daarbij wel vast blijven houden aan je filosofie. Na zo'n wedstrijd als dit zijn er altijd discussies, maar we moeten niet te snel conclusies gaan trekken", zegt Van den Brom.

Doelman Nijhuis weer niet onfeilbaar

Van den Brom benoemde vorige week Thijmen Nijhuis als de nieuwe eerste doelman. Hij was noodgedwongen op doel gekomen nadat Maarten Paes het coronavirus had gekregen.
Sinds Van den Brom zijn vertrouwen uitsprak in de 22-jarige Nijhuis is de sluitpost een aantal keer door de mand gevallen. Ook tegen Heracles ging hij niet vrij uit. Van den Brom geeft aan dat Nijhuis fout zat, maar de oefenmeester laat nog niet doorschemeren of Paes volgende week weer onder de lat staat.
"Deze nederlaag is wel een tik natuurlijk. Ik reken dat iedereen aan en ook mijzelf", zegt de oefenmeester. "Vandaag was echt de ondergrens."
"We moeten nu onze rug rechten richting zondag. Dan moeten we deze nederlaag wegpoetsen", kijkt de oefenmeester vooruit naar het duel met Ajax van 8 november in De Galgenwaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.