Amateurvoetbal, hele of halve competitie? 'Ik wens de wijze heren in Zeist veel succes'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - De spelers van Spakenburg hebben twee weken vrij gekregen, maar IJsselmeervogels traint binnen de beperkingen gewoon door. En GVVV, dat aanvankelijk besloot de spelers een trainingsprogramma voor thuis mee te geven, heeft deze week na twee weken toch weer een contactmoment ingepland.
Kortom, de tweededivisieclubs in onze provincie gaan verschillend om met de nieuwe corona-onderbreking.

Trainen of niet trainen? Dat is de vraag

"Wij trainen twee keer in de week in groepjes van vier", zegt IJsselmeervogels-trainer Berry Smit. Op beide trainingsavonden staat Smit twee uur op het veld. Het eerste uur met drie viertallen, het tweede uur met drie andere kwartetten. "Er wordt best pittig getraind, en met veel plezier. En rond de wisseling zien de jongens mekaar tenminste ook nog even."
Spakenburg-collega Eric Meijers heeft zijn ploeg juist twee weken vrij gegeven. "We hebben twee weken in viertallen getraind. Daarna hebben we een pauze ingelast en vanaf 16 november gaan we weer in viertallen verder, als er niks verandert. Stilletjes hoop ik dat we eind deze maand weer volledig mogen trainen."
"Ik denk dat twee maanden doortrainen in viertallen vooral tegen je werkt", zegt GVVV-trainer Jochem Twisker. "Ik zie dat als bezigheidstherapie. Als ik kijk naar hoe fit ik mijn spelers in juni kreeg, na een pauze van drie maanden, denk ik dat spelers op dit niveau voldoende discipline hebben om zichzelf fit te houden."
De aangescherpte maatregelen van de regering vormen een extra hindernis voor de trainers. Samenkomen mag de komende twee weken nog maar met twee personen in plaats van met vier, en groepstrainingen of -lessen zijn niet toegestaan. Daarnaast ligt de amateursport stil tot minstens half december.

Hele of halve competitie?

Het is uitgesloten dat de competitie nog in 2020 hervat gaat worden. En dat roept de vraag op hoe het seizoen 2020/2021 afgemaakt moet worden. De KNVB heeft inmiddels een 'Plan B' opgesteld met, in het gunstigste scenario, een herstart in het weekend van 16 en 17 januari 2020. De competitie die doorloopt tot eind juni en de bekertoernooien worden geschrapt.
"Ik wens de wijze heren veel succes", zegt Berry Smit over de vraag hoe de competitie af te ronden. "Want wat ze ook besluiten, er gaan geheid strubbelingen over komen."
Wat ze ook besluiten, er gaan geheid strubbelingen over komen
Berry Smit (IJsselmeervogels)
Eric Meijers verwacht ook veel kritiek op welk plan de KNVB ook zal presenteren. "Maar ik denk dat we de hele competitie uit kunnen spelen als we op 9 januari weer zouden kunnen beginnen en met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren een dubbel inplannen."
Jochem Twisker is het daar niet mee eens. "Wij zouden dan met GVVV 29 wedstrijden moeten spelen tussen begin januari en eind juni. Met spelers die drie keer trainen en er meestal ook nog een baan naast hebben. Dat is niet te doen."
Een denkbaar scenario zou kunnen zijn dat er dit seizoen maar een halve competitie wordt gespeeld. "Uiteindelijk start het met wat ze in Den Haag zeggen", stelt Berry Smit. "Op basis daarvan moet de KNVB beslissingen nemen, en daar moeten wij ons aan aanpassen. Maar nogmaals, dat gaat nooit naar de zin van iedereen zijn."
Jochem Twisker: alleen promoveren en degraderen als er minimaal een halve competitie is gespeeld.
Jochem Twisker: alleen promoveren en degraderen als er minimaal een halve competitie is gespeeld. © Dick Gijsbertsen
Eén van de vragen die beantwoord moet worden is of er dit seizoen opnieuw niet of nauwelijks gepromoveerd en gedegradeerd gaat worden. "Daar heb ik niet over nagedacht", zegt Smit. "Ik vind dat je wel met promotie en degradatie moet werken", zegt zijn buurman Eric Meijers. "Dat twee jaar achter elkaar niet doen moet je niet willen."
Jochem Twisker is eveneens vóór een promotie-degradatieregeling. "Maar zonder play-offs, alleen rechtstreekse promotie en degradatie. Dat scheelt ook weer tijd", aldus de GVVV-oefenmeester. "En ook alleen als we daadwerkelijk minimaal een halve competitie hebben gespeeld."

Beker

Voor IJsselmeervogels speelt er nog iets extra's: de KNVB beker. De uitwedstrijd tegen 1e klasser Sliedrecht, die 27 oktober gespeeld had moeten worden, is uitgesteld tot begin december vanwege de laatste coronamaatregelen, waarbij amateurclubs niet mogen voetballen.
Nu de bestaande maatregelen verlengd zijn tot half december, kan door de wedstrijd van 1 december een streep. Daarom is het aan de KNVB om te beslissen over die bekerronde. De KNVB houdt er serieus rekening mee dat de amateurs uit het toernooi gehaald worden. "Ik hoop dat we die wedstrijd mogen spelen", zegt Smit. "Uit de trainingen blijkt dat we er klaar voor zijn."
"Wij kunnen denk ik met een voorbereiding van een week of drie, vier klaar zijn voor wedstrijden", denkt Meijers. Zijn GVVV-collega Jochem Twisker denkt meer tijd nodig te hebben. "Vier à vijf weken, schat ik in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.