Utrechts Dynamo-drietal trekt zich terug uit Europees volleybal: 'Heel zuur'

Jeroen Rauwerdink
Jeroen Rauwerdink © Orange Pictures
UTRECHT/ZEIST - De volleyballers van Dynamo uit Apeldoorn zouden volgende week beginnen aan de Europese confrontatie in de CEV Cup met Ankara, maar de coronamaatregelen maken dat onmogelijk. De ploeg heeft zich teruggetrokken. Een flinke tegenslag voor het team van trainer Redbad Strikwerda uit Utrecht.
Strikwerda heeft in zijn selectie nog twee Utrechters: de ervaren passer/loper Jeroen Rauwerdink uit Zeist en international Sjoerd Hoogendoorn uit Nieuwegein. Rauwerdink zag de bui al hangen. "Je weet dat de mogelijkheid bestaat dat het niet doorgaat, maar het was echt onmogelijk om te spelen. De club is alle mogelijkheiden afgegaan", legt hij uit.
Zo is gedacht aan wedstrijden op neutraal terrein of twee wedstrijden achter elkaar in Ankara. "Maar steeds meer landen gingen op oranje en als we naar Turkije gingen hadden we daarna met zijn allen tien dagen in quarantaine gemoeten. Dus het was echt niet mogelijk", concludeert Rauwerdink, die bovendien al wekenlang niet met de hele ploeg mag trainen.

Topsport of amateursport?

De Zeister, die meer dan 300 interlands speelde, vindt het bijzonder dat Dynamo niet uit mag komen op Europees topniveau. "Je bent bezig met topsport. Het volleybal heeft dan wel de financiële middelen niet om iedereen fullprof te maken, maar we trainen als team normaal gesproken 25 tot 30 uur per week", legt hij uit.
Nederland is helaas nog niet professioneel genoeg om iedereen op nationaal topniveau als beroepssporter te zien
Jeroen Rauwerdink
"Dat de nationale competitie stopgezet wordt, is heel vervelend voor een hoop ploegen. Maar dat de Europese competitie ook wordt afgenomen, is heel zuur", vindt Rauwerdink. "Het is heel begrijpelijk vanwege de omstandigheden, maar het is ook opmerkelijk dat alleen in Nederland dat niet door kan gaan."
Alleen het betaalde voetbal, de Eredivisie voor vrouwen en de nationale selecties die een A-status van NOC*NSF hebben, mogen sporten. Het topvolleybal is weggezet als amateursport. "Dat is heel lastig, omdat je een team bent dat heel veel uur in volleybal steekt. Dat is topsport. Niet iedereen is fullprof, maar je kan ons niet bestempelen als amateur", vindt de ervaren speler uit Zeist.
"Dat ligt ook aan de professionaliteit van de Nederlandse sport", vertelt Rauwerdink, die meerdere jaren in volleyballanden Italië, Turkije en Griekenland actief was. "Nederland is helaas nog niet professioneel genoeg om iedereen op nationaal topniveau als beroepssporter te zien. Maar daar is al veel over gezegd. Het voetbal heeft maatschappelijk een andere impact, maar het is wel lastig."
Dynamo-trainer Redbad Strikwerda
Dynamo-trainer Redbad Strikwerda © Orange Pictures

Perspectief

Het bestuur van Dynamo heeft met volleybalbond Nevobo en sportkoepel NOC*NSF nog geprobeerd om de duels tegen Ankara door te laten gaan, maar NOC*NSF kwam al snel met het slechte nieuws. "Die Europese wedstrijden zijn toch de duels waar je naar uitkijkt. We begonnen dit seizoen in de Champions League en door een tweede plaats in de poule mochten we meedoen aan de CEV Cup. Dit was de eerste ronde, om ons te plaatsen bij de laatste zestien", aldus Rauwerdink.
Waar Dynamo de afgelopen weken nog in groepjes van vier spelers mocht trainen, zijn die trainingen vanwege de nieuwste maatregelen ook geschrapt. "Niemand heeft nu perspectief. Waar ik op hoop is dat de cijfers zich gunstig ontwikkelen, en mogelijk kunnen we dan in februari weer in actie komen. Wel met een grote maar, als de volksgezondheid helemaal onder controle is. En we moeten niet alle mazen van de wet opzoeken", geeft Rauwerdink aan.
Nevobo heeft al besloten om het bekervolleybal dit seizoen te schrappen. "De focus ligt volledig op de competitie", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.