RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Martijn Tusveld: 'In de Giro haalde ik mijn beste vorm ooit'

1/2
UTRECHT - Wielrenner Martijn Tusveld kijkt met een 'voornamelijk positief en trots' gevoel terug op de afgelopen Giro d'Italia die hij reed. De Utrechter was de meesterknecht bij Team Sunweb, dat uiteindelijk met twee renners op het eindpodium stond. "Zelf was ik ook heel goed, vooral de laatste week", blikt hij terug.

Het wielerseizoen kende een lange break in de zomer, maar was in het najaar volgepropt met alle grote rondes en het WK wielrennen. Voor Tusveld waren alle ogen gericht op oktober, op de Giro d'Italia, waar hij in dienst zou rijden van kopman Wilco Kelderman.

Het werd een spannend einde van de Giro, want Kelderman veroverde enkele dagen voor Milaan de roze trui, maar hij bleek niet sterk genoeg om in de laatste bergritten zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley en de Brit Tao Geoghegan Hart te volgen. Hart deelde in de laatste tijdrit de genadeklap uit en won de Giro, voor Hindley en Kelderman.

Terugblik op de Giro d'Italia
"Een mooi eindresultaat", zegt Tusveld over zijn twee ploeggenoten die op het eindpodium stonden van de Giro. "Ik snap dat er veel discussie is geweest, maar het is lastig te zeggen wat het verschil was geweest als we een andere tactiek hadden gekozen. De ploeg heeft beslist hoe Wilco en Jai gingen rijden en dit is het geworden."

Kelderman (lid van de Utrechtse wielervereniging De Volharding) was niet boos dat hij in de roze trui niet de steun kreeg van de ploegleiding en ploeggenoot Hindley. "Eigenlijk was hij er best gelaten onder", vertelt Tusveld. "Hij had natuurlijk ook genoten van het dragen van het roze. Ik kwam hem na de laatste bergrit, waarin hij de leiding verloor, snel tegen. Hij baalde wel, maar was ook snel trots."

Ja, dit was mijn beste vorm ooit. Vorig jaar in de Vuelta kon ik ook met de laatste 15 of 20 renners mee bergop, maar dat was in een andere rol"
Martijn Tusveld over zijn Giro

Zelf kan Tusveld terugkijken op een goede Giro. "Vooral in de laatste week. In de eerste week ben ik in een waaierrit gevallen, daardoor had ik wat last van schaafwonden. Maar aan het eind van de tweede week werd dat al minder. In de laatste bergrit van die week had ik een heel goede dag en reden we als ploeg sterk. Daar had ik mijn goede benen weer terug."

In de slotweek was de Utrechter een van de belangrijkste helpers. Op de mythische beklimming van de Stelvio in de Italiaanse Alpen wist Tusveld de favorietengroep flink uit te dunnen, waardoor uiteindelijk Kelderman de roze trui kon pakken. "Dat was heel speciaal. Ik had het ook niet verwacht, en hoorde via mijn oortje dat zoveel renners losten. We hadden die dag een mooi plan en het moest ook gebeuren daar. Ik kwam al vroeg op kop en reed gewoon een strak tempo. Toen ik van kop af ging, zag ik wie er nog bij zaten. Dat was super om te zien", legt hij uit.


"De hele ploeg was sterk die dag. Dat komt ook door het hoogtekamp dat we in de weken daarvoor afgewerkt hadden in Oostenrijk", aldus Tusveld. "Daar waren we samen met de vijf jongens die het verschil maakten in de slotweek van de Giro. We haalden een heel hoog niveau."

Voor Tusveld was het een ervaring zoals hij die nog niet beleefd had. "Ja, dit was mijn beste vorm ooit. Vorig jaar in de Vuelta kon ik ook met de laatste 15 of 20 renners mee bergop, maar dat was in een andere rol. Kelderman deed toen mee voor plek zeven in het klassement, nu ging het om de leiding in de Giro", beschrijft hij.

"Daardoor was het voor mij ook niet mogelijk om mee te springen in ontsnappingen, dat zou de concurrentie niet toelaten. Maar het was wel heel speciaal om mee te maken."

Meesterknecht of aanvaller?
De rol als meesterknecht van een klassementsrenner bevalt Tusveld wel, al wil hij zelf ook scoren vanuit de aanval. "In veel gevallen kan het allebei", denkt hij. "Het is lastig om met de besten de klimmen, maar deze rol ligt mij wel goed. Ik hoop volgend jaar ook weer met een klassementsman mee te gaan naar een grote ronde. Ik zou natuurlijk graag voor het eerst de Tour rijden, maar ik kan het ook begrijpen als de ploeg mij naar de Giro of de Vuelta stuurt met een kopman mee."

Het is niet dat de 27-jarige renner uit Utrecht zich neerlegt bij een eeuwige rol als helper. Dit jaar viel Team Sunweb in de Tour de France (waar Tusveld niet bij was) op vanwege de aanvallende koersstijl. "Dat lijkt mij ook hartstikke mooi, maar dat is een kopman helpen ook. Mijn eigen kansen laat ik zeker niet schieten. Het mooiste is om het te combineren", zegt hij.

 Martijn Tusveld debuteerde dit jaar ook voor Nederland op het WK wielrennen Martijn Tusveld debuteerde dit jaar ook voor Nederland op het WK wielrennen | Foto: Orange Pictures

Aanvallend koersen lijkt mij hartstikke mooi, maar dat is een kopman helpen ook. Het mooiste is om het te combineren"
Martijn Tusveld

"Ik droom van het winnen van een rit in een grote ronde vanuit een kopgroep. In de Vuelta heb ik al eens meegedaan om de overwinning en ook in deze Giro had ik er dichtbij gezeten denk ik. Maar we hadden een mooi doel met de ploeg", aldus Tusveld, die met vertrouwen uitkijkt naar 2021. "Na de herstart van het seizoen waren we echt heel goed. Daarom ben ik hoopvol voor komend jaar."

"Ik merk dat ik voor mezelf echt een stap heb gemaakt dit jaar. Dat geeft extra vertrouwen. Het was dit jaar weer een niveau beter. Het is eigenlijk jammer dat de Giro de laatste koers van het jaar was, want op de laatste dag (in de tijdrit, red.) reed ik mijn beste 20 minuten record", doelt hij op data waaruit je kan uitwijzen of je als wielrenner verbeteringen maakt.

Volgend jaar
Voor het wielerseizoen 2021 is nog veel onzeker. De start in AustraliŽ is reeds afgelast. "Ik hoop vooral dat ons Europese programma vanaf half februari opgepakt kan worden, in Spanje en Portugal beginnen we normaal", aldus Tusveld, die momenteel thuis in Utrecht ('Ik ben nu veel kleine klusjes aan het doen in huis') geniet van zijn vakantie. Na een rustperiode van drie weken zal hij langzaam de draad weer oppakken en toewerken naar het nieuwe jaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -