KNVB rekent in 'het meest positieve scenario' op herstart amateurvoetbal half januari

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT/ZEIST - De KNVB hoopt in het weekend van 16 en 17 januari 2021 het amateurvoetbal weer te kunnen oppakken. Dat is het meest positieve scenario volgens de voetbalbond, schrijft het in het project 'Plan B, blijven voetballen in tijden van corona'.
In Plan B heeft de KNVB een drietal pijlers opgesteld die elkaar aanvullen. De eerste gaat uit van het uitzoeken van scenario's om de stilgelegde competities uit te spelen. Mocht vanaf half januari 2021 weer gevoetbald kunnen worden, dan kunnen veel competities uitgespeeld worden.

In december meer duidelijkheid over herstart

"Hierbij komen de bekercompetities wel te vervallen en wordt er in de hele maand juni 2021 doorgespeeld", laat de KNVB wel weten. Ook wordt de nacompetitie geschrapt en moet dus rekening gehouden worden met aanpassingein in het promotie- en degradatiereglement.
Half december laat de voetbalbond in Zeist weten of bovengenoemd scenario haalbaar is. Is dat niet het geval, dan gaat de KNVB op zoek naar een latere datum om de competities te hervatten in een aangepaste vorm. Bijvoorbeeld door een competitie te halveren.

In fases

De KNVB heeft bovendien fases opgesteld die synchroon lopen met de routekaart van het kabinet en waarmee kan worden op- of afgebouwd, afhankelijk van het aangegeven risiconiveau; van alleen trainen (voor senioren met beperkingen) via (oefen)wedstrijden binnen de eigen regio naar uiteindelijk het spelen van competities met beperkt publiek.

Toch passende activiteiten organiseren

De KNVB moedigt het tijdens de coronacrisis aan passende activiteiten te organiseren en gaat een activiteitenbudget beschikbaar stellen waar verenigingen aanspraak op kunnen maken. De definitieve aanvraagprocedure en voorwaarden worden later bekendgemaakt.
De huidige situatie vraagt om verschillende scenario's voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan
Jan Dirk van der Zee (KNVB)
"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario's voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.
"Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld", aldus Van der Zee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.