Oranjeheren winnen eerste EK-kwalificatiewedstrijd van Turkije

Patrick Miedema
Patrick Miedema © Orange Pictures
IJSSELSTEIN - De Nederlandse handballers hebben de eerste EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen van Turkije. In Almere werd het in een razend spannende slotfase 27-26 voor Nederland. Halverwege de wedstrijd stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 10-14 achter. Hiermee haalt het Nederlands Herenteam de eerste punten binnen in de strijd om een plek op het EK 2022.
Oranje startte matig. Na zes minuten staat het 0-5 voor de Turken. Na ruim zes minuten spelen is het Kay Smits die een lange Nederlandse aanval afrondt en het eerste doelpunt voor Oranje op het scorebord zet.

Drie doelpunten van Miedema

Turkije weet makkelijk het net te vinden en de voorsprong verder uit te bereiden: 3-8. Via ondermeer doelpunten van IJsselsteiner Patrick Miedema (die drie keer zou scoren) zoeken de teams met een stand van 10-14 de kleedkamers op.
De Oranjeheren schieten de tweede helft uit de startblokken. Via Kay Smits (de onbetwiste uitblinker), Jasper Adams en Jorn Smits (2x) wordt de achterstand binnen vier minuten verkleind naar 14-15. Na zes minuten is het Jorn Smits die voor de eerste gelijke stand zorgt in de wedstrijd: 16-16. Oranje is scherper in de afronding en vindt de ruimte in de Turkse dekking.
Met nog drie minuten te spelen staat Oranje drie doelpunten voor: 26-23. In de spannende slotfase komt de Turkse ploeg dankzij een tijdstraf van Kay Smits nog op gelijke hoogte. Maar diezelfde Smits maakt tien seconden voor tijd de winnende treffer: 27-26. Smits werd tevens topscoorder met tien goals.

Lange weg te gaan

Het Nederlands Herenteam is bij de loting voor de kwalificatie van het EK 2022 in Hongarije en Slowakije ingedeeld in poule 5 bij Slovenië, Polen en Turkije. Tegen iedere tegenstander wordt een keer uit en een keer thuis gespeeld. Aan het einde van de kwalificatie plaatsen de nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit alle acht poules zich voor het EK 2022 (13 tot en met 30 januari 2022).