RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zware straf Dylan Groenewegen: tot begin mei 2021 geschorst

VINKEVEEN - Wielrenner Dylan Groenewegen heeft van de internationale wielerunie UCI een schorsing van negen maanden gekregen voor het veroorzaken van een zware valpartij. De inwoner van Vinkeveen mag daardoor tot 7 mei niet in actie komen.

Groenewegen was begin augustus betrokken bij een veelbesproken valpartij massasprint in de Ronde van Polen. Daarin week de sprinter van Jumbo-Visma van zijn lijn, waardoor landgenoot Fabio Jakobsen op verschrikkelijke wijze ten val kwam in de hekken. Jakobsen lag enkele dagen in kunstmatige coma, maar is inmiddels aan de beterende hand.

Jumbo-Visma besloot snel na het ongeluk, waarbij Groenewegen zijn sleutelbeen brak, de sprinter voorlopig geen wedstrijden meer te laten rijden. De ploeg wachtte op het oordeel van de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI, en dat is er nu gekomen.

Groenewegen en Jumbo-Visma accepteren de straf van de UCI. De straf is zwaar, omdat nog nooit eerder zo'n lange schorsing is uitgesproken voor een dergelijk incident.

Wel zijn eerder renners bestraft door middel van een diskwalificatie of een tijd- of puntenstraf, maar een schorsing van negen maanden voor het veroorzaken van een val is nieuw in het wielrennen.

Reactie Groenewegen
"De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carriŤre blijven. Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn. De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer bewust van en ik hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is", schrijft Groenewegen op social media.

"Ik volg het nieuws van Fabio's herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren", gaat hij verder.

"Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreŽerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik prijs me gelukkig met de steun die ik daarbij krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen zullen we zowel mentaal als fysiek naar die dag toewerken."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -