RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oud-sprinters vinden schorsing Groenewegen te zwaar

VINKEVEEN - Oud-sprinters Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens vinden de strafmaat tegen Dylan Groenewegen te hoog. De internationale wielerfederatie UCI schorste de inwoner van Vinkeveen woensdag voor negen maanden vanwege het veroorzaken van een valpartij in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen ernstig gewond raakte.

Van Poppel en Blijlevens, die in alle grote wielerrondes meerdere etappes wonnen, hebben het idee dat de UCI de ernst van de schade bij Jakobsen heeft meegenomen in de straf tegen Groenewegen.

Roekeloos gedrag
"Natuurlijk moet je straffen, dat voorop", aldus Van Poppel. "Je kunt je afvragen of Groenewegen ook zo streng was gestraft als Fabio niet zo lelijk ten val was gekomen. Je mag als UCI niet schorsen op basis van opgelopen schade, maar dat lijkt hier wel gebeurd te zijn."

Blijlevens heeft in het afgelopen seizoen meerdere sprints gezien die ook voor een straf in aanmerking komen. Hij vindt dat de UCI dan het roekeloze gedrag zelf moet bestraffen. "Sprinter Sam Bennett geeft in de Ronde van Spanje een kopstoot, maar dan valt er niemand. Hij wordt alleen gedeclasseerd", zegt de ploegleider van CCC-Liv.

"En in de sprint op het WK bij de wielrensters doet Elisa Longo Borghini bij Annemiek van Vleuten in principe net zoiets als Groenewegen." Toen was er geen valpartij en volgde er geen straf.

Omstandigheden
De voormalig sprinters vinden bovendien dat de UCI zelf verantwoordelijkheid moet nemen. "De UCI moet zorgen dat de omstandigheden veilig zijn", zegt Van Poppel. "We zijn het er allemaal over eens dat de hekken in Polen rondom de sprint niet goed waren. Fabio was niet zo gehavend geweest, als het hekwerk in orde was geweest."

De wielerunie moet volgens Blijlevens ook vooraf duidelijk maken welke straf er op een overtreding staat.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -