Zuidam: 'Misschien is Hake wel de oplossing voor de lange termijn'

UTRECHT - FC Utrecht heeft nog niet gesproken met mogelijke opvolgers voor de naar Racing Genk vertrokken trainer John van den Brom. Technisch directeur Jordi Zuidam zegt in Een Berg Sport bij RTV Utrecht dat interim-trainer René Hake, die tot het vertrek van Van den Brom Jong FC Utrecht onder zijn hoede had, een eerlijke kans krijgt.
"Dat doen we niet om tijd te kopen. René heeft zich bewezen binnen Utrecht. We zijn onder de indruk geraakt van wat hij bij Jong heeft gedaan en we denken dat hij de juiste persoon is voor de groep. Dat gaan we de komende periode volgen en daarna gaan we de keuze voor de lange termijn maken. En misschien is Hake die oplossing wel."
"Hake heeft zich bewezen binnen Utrecht"
Al direct na het vertrek van Van den Brom circuleerden de namen van Fred Rutten, Henk Fraser en Mark van Bommel als mogelijke opvolgers. Zuidam gaat, zoals altijd, niet op namen in. "Het zijn interessante namen maar misschien staan er wel andere op het lijstje. Het zijn verschillende types maar er zit wel een bepaalde lijn in qua karakter."
FC Utrecht heeft lang de neiging gehad om bij de zoektocht naar trainers te kijken of ze een FC Utrecht-verleden hadden. Zuidam laat dat nu los. "Het moet over kwaliteit gaan, het moet passen in wat wij willen."

Verrast

Vast staat in elk geval dat Zuidam, net als iedereen, overdonderd was door het vertek van John van den Brom, ook al zegt de Amersfoorter nu dat hij al in de zomer door Genk was benaderd. "Ik hoorde het pas die woensdagavond en daarna is het in een stroomversnelling geraakt", stelt Zuidam.
Het vertrek van Van den Brom leek FC Utrecht ook niet erg slecht uit te komen. Het spel en de resultaten oogstten veel kritiek en de ploeg leek niet op weg om de torenhoge ambities waar te maken. In plaats van na te denken over een mogelijk ontslag van de trainer, werd de club nu als het ware gered door Genk, waardoor FC Utrecht zelfs nog een afkoopsom ontving.
"We hadden niet het voornemen om voor John een oplossing te vinden"
Dat zou verklaren waarom Zuidam Van den Brom zonder aarzelen toestemming gaf om te gaan onderhandelen. "Wij hadden niet het voornemen om voor John een oplossing te vinden", zegt Zuidam daarover. "Maar toen het aanbod van Genk kwam en hij ervoor open stond, zijn we de balans op gaan maken. Wij hebben het intern besproken, ik ben in onderhandeling gegaan met Genk en zo zijn we tot een akkoord gekomen. "

Balans

Die balans was duidelijk. Na de beschamende 4-1 nederlaag bij Heracles was FC Utrecht een kelurloze middenmoter, met 9 punten uit zes duels. En dat na een reeks waarin onder meer punten waren gemorst tegen VVV en Heerenveen. Zuidam erkent dat er na de wedstrijd tegen Heracles, Van den Broms laatste als trainer van FC Utrecht, een evaluatie heeft plaats gevonden.
De wedstrijd tegen Heracles had niet mogen gebeuren
Jordi Zuidam
"Zo'n evaluatie zoals na Hercales hebben we meerdere keren gehad, als het goed ging en als het beter kon. De wedstrijd tegen Heracles had niet mogen gebeuren en paste niet helemaal in het rijtje van de wedstrijden ervoor." Zuidam doelt daarbij op het feit dat er tegen Heracles slecht gespeeld werd, terwijl de wedstrijden tegen VVV en Heerenveen putenverlies opleverden doordat er teveel kansen gemist werden.
Wat betreft de ambitie van FC Utrecht om in de top drie te eindigen wil Zuidam nog wel even een misverstand uit de weg ruimen. "Wij hebben ambities en we hebben doelstellingen. Ons doel is nog steeds om top vijf, top zes te spelen. En binnen die top vijf top zes willen wij de uitdager van de top drie zijn. Structureel in de top drie eindigen is niet realistisch, daar hebben we het budget niet voor."

Ode

Korneel dichtte deze week over FC Utrecht - Ajax en het vertrek van John van den Brom. "Gebrek aan fatsoen door niemand over zijn vertrek in te lichten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.