IJsselmeervogels blij met compensatie KNVB: 'Echte pleister op de wonde'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - IJsselmeervogels kreeg dinsdagavond te horen dat het definitief uit het toernooi om de KNVB Beker gehaald wordt. Door de coronamaatregelen heeft de voetbalbond besloten het toernooi voort te zetten met alleen profclubs. Daar worden de amateurs ruimschoots voor gecompenseerd. "Dit is wel een echte pleister op de wonde", zegt voorzitter Frank van den Bos van IJsselmeervogels.
De Rooien uit Bunschoten-Spakenburg hadden zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker door vorig seizoen een periodetitel te winnen. Eind oktober zou IJsselmeervogels in de eerste ronde op bezoek gaan bij Sliedrecht, maar door de tweede coronagolf werd die ronde uitgesteld naar begin december.

Vergoedingen toch uitbetaald

Nu het kabinet heeft besloten dat de gedeeltelijke lockdown tot half december van kracht is, heeft de KNVB besloten amateurs uit de beker te halen. Amateursporters mogen nog altijd niet samenkomen, trainen en spelen. Een hard gelag voor de 26 amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten.
De KNVB komt de getroffen clubs wel tegemoet, want alle wedstrijdvergoedingen voor de eerste ronde (10.000 euro) worden toch uitgekeerd. De vergoedingen voor het spelen van de tweede ronde krijgen de amateurs gelijkmatig uitbetaald, omdat in diverse wedstrijden amateurs tegen elkaar speelden. In totaal ontvangen de amateurclubs zo'n 16.000 euro van de KNVB.
Als er echt geen andere optie was dan de amateurs uit de beker te halen, dan is dit een nette compensatieregeling
Frank van den Bos (voorzitter IJsselmeervogels)
"Laten we beginnen met de positieve opvatting", zegt Van den Bos. "Als er echt geen andere optie was dan de amateurs uit de beker te halen, dan is dit een nette compensatieregeling. Aan de andere kant hadden we natuurlijk het liefst voor het avontuur en de eer gespeeld in de beker."
De voorzitter van IJsselmeervogels is blij dat zijn ploeg nog compensatie krijgt. "In de regels staat dat als een wedstrijd niet gespeeld wordt, dat er geen geld uitgekeerd wordt. De KNVB hoeft dat niet te doen. In het slechtste scenario hadden ze gezegd: Jammer dan, jullie krijgen niets. Dat had heel onbehoorlijk geweest. Daarom is het een opluchting dat we de vergoedingen toch krijgen. Daar ben ik blij om."
Frank van den Bos
Frank van den Bos © Orange Pictures

Automatisch in KNVB Beker 2021-2021

Daarnaast liet de KNVB weten dat alle 26 amateurclubs die nu uit de beker gehaald worden, automatisch geplaatst zijn voor de KNVB Beker van het seizoen 2021-2022. "Daar hadden we eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden", vertelt Van den Bos. "Er gaan nog wel veel vragen over gesteld worden, want zo komen er wel heel veel clubs in de beker."
"Stromen we meteen in in het hoofdtoernooi? Zijn we automatisch geplaatst voor de voorronde? Als het een beloning is van dit jaar, dan zouden we meteen in het hoofdtoernooi moeten instromen, maar dat heb ik nog niet bevestigd gekregen. De bond zal dat nog wel even voor zich uitschuiven", verwacht de voorzitter.
We hebben vaak kritiek op de KNVB en dat is niet zomaar vanuit emotie, maar dit is echt een doekje voor het bloeden
Frank van den Bos (voorzitter IJsselmeervogels)
Hoe de KNVB deze situatie afgehandeld heeft, vindt Van den Bos goed. "We hebben vaak kritiek op de KNVB en dat is niet zomaar vanuit emotie, maar dit is echt een pleister op de wonde. Echt een doekje voor het bloeden", zegt hij.

Overmacht

Een kleine kanttekening plaatst hij bij de manier waarop de KNVB het nieuws naar buiten bracht. Amateurbaas Jan Dirk van der Zee vertelde het dinsdagavond op Radio 1 en op die manier moest IJsselmeervogels het vernemen. "Dat vind ik - op z'n zachtst gezegd - niet prettig. Het zijn niet 3.000, maar slechts 26 clubs die je moet inlichten. Dat had anders gekund, bijvoorbeeld met een mailtje, en dat had ik niet meer dan normaal gevonden", geeft Van den Bos aan.
Inmiddels is aan de rode zijde van De Westmaat wel een brief binnengekomen met een uitleg van KNVB-directeur Eric Gudde. "Ik heb geen vragen meer in dit dossier. De beker is een betaaldvoetbaltoernooi en Gudde betreurt het dat de amateurs uit het toernooi gehaald moeten worden. Ondanks alle inzet van de KNVB konden ze niet anders, omdat na de persconferentie van gisteravond bekend is dat wij tot half december niet normaal mogen trainen. Dat is overmacht en heel vervelend", sluit de voorzitter af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.