RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Naomi van der Werf ontbreekt op NK Allround: 'Voelt een beetje oneerlijk'

HUIS TER HEIDE - Schaatsster Naomi van der Werf ontbreekt komend weekend op het NK Allround in Thialf. De 21-jarige rijdster uit Huis ter Heide deed de laatste jaren mee, maar valt dit keer buiten de boot vanwege de aangepaste selectieprocedure. "Dat voelt wel een beetje oneerlijk, omdat ik mij niet heb kunnen bewijzen in wedstrijden", zegt ze.

De afgelopen seizoenen wist Van der Werf zich te plaatsen voor het NK Allround (ze werd 17e in januari 2019 en 16e in januari 2020, red.) via de Holland Cups, maar die voorbereidingswedstrijden zijn nu allemaal geschrapt.

De KNSB heeft, mede vanwege de coronamaatregelen, minder schaatsers uitgenodigd en deze voornamelijk geselecteerd op basis van het afgelopen WK en de NK Afstanden van eind oktober.

Mijn eerste 1.500 meter van het seizoen was al bijna een PR, wat meestal betekent dat je heel goed bezig bent"
Naomi van der Werf

"De afgelopen jaren zat er een heel systeem achter, maar nu zijn alle deelnemers voor het NK Allround aangewezen. Een groot deel van de starters is ook op trainingskamp geweest in Inzell en heeft ook wedstrijden kunnen rijden", legt Van der Werf uit. "Onze wedstrijden werden allemaal afgelast, waardoor ik niet heb kunnen laten zien hoe snel ik was."

Slecht nieuws dus voor Van der Werf, die dit najaar nog maar twee wedstrijden reed. Eind september reed ze een 500 meter (41,74) en een 1.000 meter (1.22,07) en twee weken later een 500 meter (41,32) en een 1.500 meter (2.03,58) op het ijs van Thialf.

"Tijdens de wedstrijden in september mochten we niet volle bak, die waren puur als training. De 1.500 meter die ik reed was mijn eerste van het seizoen. En dat was al bijna een PR (dat staat op 2.03,47, red.), wat meestal betekent dat je heel goed bezig bent", vertelt ze. "En op al mijn trainingen rijd ik al sneller dan ik ooit gedaan heb..."

Gewest Frysl‚n
Tot dit seizoen kwam Van der Werf uit voor RTC Midden (en het Gewest Noord-Holland/Utrecht). Ze heeft echter een 'transfer' gemaakt in de schaatswereld. "Ik rijd nu voor het Gewest Friesland en ik woon ook in Friesland. Het is een luxe voor schaatsers om zo dicht bij Thialf in Heerenveen te wonen", zegt de Zeistse."Het is zeker een stap vooruit. Ik train niet meer alleen en heb nu ook meer trainingsmaatjes. De laatste jaren trainde ik ook veel met jongens. Dat is wel goed voor de snelheid, maar je zit vaak tegen overtraindheid aan. Nu train ik met veel meiden die ook concurrenten zijn, daar kan ik mij aan optrekken", aldus Van der Werf. "En door altijd op het snelle ijs van Thialf te trainen, leer je ook om goed om te gaan met die snelheden."

Van der Werf en haar ploeggenoten van het Gewest 'Frysl‚n' zijn voorlopig aangewezen op trainingen. "Vanaf 2021 hopen ze weer wedstrijden te organiseren. Ik hoop dat dat lukt met alle maatregelen. Tot die tijd is het vooral trainen, en zorgen dat ik goed ben als we weer in actie mogen komen", zegt ze.

Het Gewest Friesland staat wel bekend om het afleveren van rijders bij die ploegen"
Naomi van der Werf

Nationale selectie
De 21-jarige schaatsster uit Huis ter Heide is niet van plan om genoegen te nemen met deze plek op de reservebank. "Ik doe mijn best en het is zeker een doel om mij in de nationale selectie te rijden. Mijn trainer zei al dat als ik daarbij had gezeten, dat ik ook het NK had mogen rijden. Er zijn ook die commerciŽle ploegen, die hebben renners met een A-status. Zij voegen ook wel eens een talent toe aan de ploeg."

"Ik heb nog niet rechtstreeks contact gehad met een van die teams, maar het voordeel van trainen in Thialf is dat ze je wel in de gaten kunnen houden. Het Gewest Friesland staat wel bekend om het afleveren van rijders bij die ploegen, dus wat dat betreft heb ik wel een goede uitgangspositie", lacht een optimistische Van der Werf.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -