Door de Lens van Ankie: In tijden van Corona valt vooral de stilte op

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Ik mis ze. Al de mensen die sportwedstrijden levend maken. En dat realiseer ik me pas echt goed, als ik dit weekend van west naar oost door de stad heen fiets. Op mijn tocht van het Maximápark naar het Science Park dwars door de stad passeer ik diverse sportlocaties. Ik zie voetbalvelden, atletiekbanen, roeisteigers, sporthallen, hockeyvelden, het grote stadion, zwembaden, rugbyvelden, fitnesscentra, skatebanen en zelfs een cricketveld.

Kinderfeestje zonder kinderen

De meeste velden liggen er stil bij, maar op een aantal plaatsen is nog wel iets te doen. Er wordt hier en daar wat getraind of kinderen spelen een onderlinge competitie. Daar zie ik ouders bij hun auto's staan wachten of tussen de hekken door gluren naar hun eigen kinderen. In de verte hoor ik kinderstemmen. Het klinkt bijna als muziek in de stilte. De stilte die je in de hele stad hoort bij alle sportlocaties. Een sportwedstrijd zonder publiek is als een kinderfeestje zonder kinderen. De herrie, de chaos, het zingen het hoort er gewoon allemaal bij.
Toen ik in juli bij de NK Atletiek was, een van de eerste grote sporttoernooien dat georganiseerd werd sinds het virus alles op zijn kop zette, was het ook vooral de stilte die ik hoorde. De stemmen van de atleten klonken luid en duidelijk over de baan zonder overstemd te worden door gejuich van het publiek of enthousiast geschreeuw van een stadionspeaker.

Heimwee

Je kon de gesprekken woord voor woord volgen. Het gaf me een ongemakkelijk gevoel, alsof ik stiekem aan het luistervinken was. Het deed me denken aan een bekende Hollywoodfilm film waar de hoofdrolspeler de gedachten van anderen kan horen.
Met een gevoel van heimwee denk ik al fietsend aan al die wedstrijden waar het publiek helemaal uit zijn dak ging; van de zinderende finales van FC Utrecht tot de bloedstollende finales van Kampong. We moeten nog even volhouden. Het is een kwestie van geduld. En tot die tijd maken we het plaatje in gedachten af door het publiek er zelf bij te denken.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.