RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wesly Dijs met realistische doelstelling naar NK Sprint: 'Focus op de 1.000 meter'

1/2
SOEST - Schaatser Wesly Dijs doet komend weekend mee aan het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen, maar hij is realistisch en weet dat een goed klassement er niet in zit voor hem. "Mijn 500 meter is niet goed genoeg daarvoor, daarom ligt mijn focus vooral op de 1.000 meter", zegt de Soester.

Geen specialist op de 500 meter
Op zijn twee eerdere deelnames aan de NK Sprint wist Dijs geen hoge ogen te gooien. In 2018 werd hij achtste en in 2019 tiende in het klassement. Dit seizoen reed Dijs bovendien nog geen officiŽle 500 meter. Op de kortste afstand is zijn persoonlijke record 35,93 seconden.

"We hebben onlangs wel trainingswedstrijden gereden, maar dat doen we achter de schermen en zonder officiŽle uitslagen", vertelt Dijs. Wel kan hij zeggen dat zijn 500 meter op die training goed was voor een tijd van 36,1 met een opening van 10,4. "Die kan nog veel beter. En ik wil ook laten zien dat ik sneller kan openen."

Het is niet realistisch om met mijn 500 meter mee te doen voor het klassement"
Wesly Dijs

"Ik heb gewoon een minder snelle start. Op die eerste honderd meter verlies ik het", aldus de schaatser uit Soest. "Vooral technisch laat ik het liggen. Er zijn kleine aanpassingen nodig en daar werken we wel aan, maar het is lastig om dat toe te passen in wedstrijden. Dit seizoen heb ik nog maar een 500 meter gereden en vorig seizoen reed ik er slechts twee."

Ogen op de kilometer
Dijs werkt op een normale manier toe naar het NK in Thialf. "We trainen deze week wat minder, en daardoor zijn we meer uitgerust voor het weekend. Op die manier kom ik optimaal aan de start", geeft de rijder van Team Reggeborgh aan. Niet zo lang geleden wist Dijs op de NK Afstanden brons te pakken op de 1.500 meter en op de 1.000 meter werd hij vijfde.

 Wesly Dijs op de NK Afstanden 2020 Wesly Dijs op de NK Afstanden 2020 | Foto: Orange Pictures

Dat zijn ook meer de afstanden die Dijs liggen. Niet die korte, snelle en explosieve 500 meters. "Ik ga vooral kijken naar mijn uitslagen op de 1.000 meter. Natuurlijk is het leuk als ik zo kort mogelijk eindig in het klassement, maar dat is eerlijk gezegd niet het hoofddoel", zegt hij. "Ik gebruik de 1.000 meter ook om mijzelf te meten met de rest."

Tussen de wereldtop
Nederland heeft nogal wat wereldtoppers op de sprintafstanden. Thomas Krol, Kai Verbij, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Dai Dai Ntab zijn allemaal concurrenten van Dijs. "Op de NK Afstanden werd ik vijfde op de 1.000 meter. Dat was een goede race. Mijn doel is om stabiel tussen die anderen rijden, om het gat klein te houden en er misschien voorbij te gaan", blikt hij vooruit.

"Ik ga de 500 meters natuurlijk zo hard mogelijk rijden, alleen is het niet realistisch om met mijn 500 meter mee te doen voor het klassement. Op de opening zijn veel pure sprinters al een halve seconde sneller dan ik. Daar zit het grootste verschil. Daarna rijden we bijna allemaal dezelfde rondetijden", geeft Dijs aan.

Voor de winnaar van de NK Sprint ligt een ticket klaar voor de EK Sprint (16-17 januari) in Heerenveen. Maar de kans dat Wesly Dijs dat ticket nu al pakt, acht hij zelf heel klein. Ook Merijn Scheperkamp, talent van de Jumbo-Visma jongerenploeg, doet mee aan het NK Sprint.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -