Hoe worden de amateurcompetities uitgespeeld? Dit stemden de clubs in de KNVB-peiling

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De amateurvoetbalclubs uit de regio Utrecht zijn verdeeld over de manier waarop de competities uitgespeeld moeten worden. De KNVB had de verenigingen drie opties voorgelegd, maar een aantal clubs - waaronder IJsselmeervogels - pleit voor een optie die niet genoemd is door de bond.

Drie opties

RTV Utrecht had vorige week inzicht in een voorstel van de KNVB aan de amateurclubs in tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse. De eerste optie is dat tussen half januari en eind juni de al gestarte competities in zijn geheel worden uitgespeeld. Maar, dan is er geen ruimte om eventuele nieuwe problemen op te vangen.
De tweede optie is om alle gespeelde wedstrijden te schrappen en in plaats daarvan een halve competitie te spelen, mét nacompetitie. Daarbij spelen alle clubs één keer tegen elkaar in plaats twee keer. Optie drie is om alle competities in twee delen te knippen en in die halve poules een hele competitie af te werken. De twee poulewinnaars spelen aan het eind van de competitie om het landskampioenschap.

Peiling onder de clubs

Uiterlijk vandaag (woensdag 25 november) moesten de clubs hun voorkeur doorgeven aan de KNVB. De voetbalbond laat aan RTV Utrecht weten dat het om een peiling gaat onder de amateurverenigingen.
"Er is voor een peiling gekozen omdat, welk scenario uiteindelijk ook uit de bus rolt, er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn. Op deze manier krijgen we in ieder geval een beeld van hoe het merendeel van de clubs erin staat", geeft de bond aan.
De uitkomst van de peiling onder de clubs gaat de KNVB bespreken met de CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen). Naar aanleiding van die bespreking volgt een besluit van het bestuur amateurvoetbal.
Het liefst is dat besluit er zo snel mogelijk, maar daarvan is de voetbalbond afhankelijk van de maatregelen vanuit de overheid.
Hercules - Hoogland
Hercules - Hoogland © Geert Lommers

Clubs missen een vierde optie

Meerdere clubs geven aan een vierde optie te missen in het voorstel van de KNVB. Dat is de optie om de eerste competitiehelft uit te spelen, en de reeds gespeelde wedstrijden daarin mee te nemen. Voorzitter Jan van den Heuvel van Sportlust'46 maakte zich daar afgelopen weekend al hard voor in ons radioprogramma.
"Dat doet recht aan eerdere prestaties", zegt Van den Heuvel. "Het allerliefst spelen we de competitie uit, maar gezien de laatste verwachtingen van minister Hugo de Jonge is dat niet reëel." Sportlust heeft besloten om voor optie 2 te kiezen, omdat die het meest lijkt op zijn alternatieve plan.
Ook bij Hercules en GVVV staan ze open voor een vierde optie. "Wij kiezen voor optie 1 als we half januari alweer kunnen spelen. Het alternatief is voor ons om de eerste competitiehelft uit te spelen. Die kentering merk je bij veel clubs", zegt Sydney Volten namens het Utrechtse Hercules.
"Dan heb je ook de meeste ruimte om bij te sturen en dat is het meest fair play, omdat het niet rechtvaardig is om de behaalde punten nu opeens te schrappen", aldus Volten.
GVVV-voorzitter Barry van de Lagemaat koos optie 2. "Die vinden wij het best passend, omdat we tegen iedereen willen spelen. Als we niet uitkomen met de tijd, dan is het uitspelen van de eerste helft een prima alternatief. In dat geval speel je ook tegen iedereen, maar in een iets andere opzet", geeft hij aan.
Wel pleit Van de Lagemaat namens de Veenendalers voor een versimpelde opzet van het promotie/degradatie-systeem.
IJsselmeervogels - Spakenburg
IJsselmeervogels - Spakenburg © Geert Lommers

IJsselmeervogels en Spakenburg komen overeen

IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos vindt het eigenlijk te vroeg om te oordelen. "In beginsel kiezen wij voor optie 1, omdat wij op sportieve gronden de competitie uit willen spelen. Maar die mogelijkheid is eigenlijk onmogelijk", zegt hij.
"Dan moeten we van de KNVB dus kiezen tussen 2 en 3. In dat geval is volgens ons optie 3 de minst slechte, maar die rammelt ook aan alle kanten. Daarom hebben wij de nadrukkelijke wens uitgesproken om aan een variant van optie 2 te denken, waarbij de eerste seizoenshelft uitgespeeld wordt", vertelt Van den Bos.
"Dan ga je uit van het sportieve uitgangspunt, waarbij je toch nog tegen iedereen speelt. Alleen speel je niet uit én thuis tegen elkaar. En we trekken niet vaak samen op, maar ik weet dat ook de buren van Spakenburg staan er ook zo in", zegt de voorzitter van de Vogels met een knipoog.
Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog zegt ook voor optie 1 gekozen te hebben, het uitspelen van de hele competitie. "Maar daar heb ik een hard hoofd in. Daarom gaat daarna onze voorkeur naar optie 2, waarbij we een halve competitie spelen en op nul beginnen", aldus Hartog, die zegt niets gehoord te hebben over een optie om de eerste competitiehelft uit te spelen.

DOVO en DHSC willen in poules spelen

DOVO en DHSC hebben bij de KNVB aangegeven voor optie 3 te kiezen, waarbij twee poules gemaakt worden op basis van geografische ligging. Met die poule wordt een volledige competitie gespeeld. "Dat is volgens ons de eerlijkste en mooiste manier om een competitie te spelen", klinkt het bij de Veenendalers.
"Anders willen we een halve competitie. Als we pas in februari weer kunnen voetballen, dan is het logisch als we de eerste helft van de competitie afmaken", aldus DOVO.
Namens DHSC uit Ondiep legt voorzitter Hans Berrens uit waarom zij voor optie 3 kiezen. "Dat lijkt ons de meest reële. De eerste optie is een utopie, bij de tweede optie speel je niet uit en thuis. Dat is toch het sportieve gedeelte. Optie 3 heeft onze voorkeur, dan spelen we 14 wedstrijden en hebben we nog ruimte in de kalender om eventueel in te halen."
"Het is eigenlijk kiezen uit drie kwaden. We zijn pas gestart met de competitie, hebben zeven wedstrijden gespeeld. Het staat allemaal dicht bij elkaar, dus op nul punten beginnen straks lijkt ons niet zo rampzalig", aldus Berrens.
Voor optie 1 stemden: IJsselmeervogels, Hercules, Spakenburg

Voor optie 2 stemden: GVVV, Sportlust'46, Eemdijk

Voor optie 3 stemden: DHSC, DOVO

Van Hoogland hebben we nog geen reactie gekregen.

De amateurclubs kregen de mogelijkheid om aanvullende opmerkingen toe te voegen bij hun inzending aan de KNVB. Een groot deel van de clubs pleit daarin voor het uitspelen van de eerste competitiehelft, een optie die niet genoemd is door de bond.

KNVB houdt alle opties open vanwege onzekerheid

De KNVB sluit een andere manier van het uitspelen van de competitie niet uit. "We hebben de voorgelegde drie scenario's gekozen omdat we ervanuit zijn gegaan dat we half januari zouden kunnen starten", aldus de bond.
"Als je in januari weer zou beginnen met voetballen, speel je in scenario vier nog maar heel weinig wedstrijden, helemaal in de kleinere competities. Alle opties zijn echter open, want als het amateurvoetbal pas later dan januari kan beginnen, zou ook de genoemde mogelijkheid in beeld kunnen komen", doelt de KNVB op het uitspelen van de eerste competitiehelft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.