FC Utrecht: zorgen om Maher, St. Jago en Van de Streek

© Orange Pictures
UTRECHT - FC Utrecht moet het zondag in De Kuip tegen Feyenoord mogelijk stellen zonder Adam Maher, Tommy St. Jago en Sander van de Streek. Het trio bleef op de vrijdagtraining binnen. "We moeten nog even kijken, maar ik verwacht niet dat ze allemaal buiten zullen zijn zondag", zegt trainer René Hake over het drietal.
Wie er in ieder geval niet bij is, is Willem Janssen. De captain, die afgelopen weekend tegen PEC Zwolle een spierblessure opliep, trainde apart van de groep. Hij gaf in het voorbijgaan wel aan dat hij verwacht volgende week weer terug te zijn. FC Utrecht speelt dan thuis tegen ADO Den Haag.
René Hake: "We willen met meer dynamiek en met meer intensiteit spelen"
René Hake begint zondag aan zijn derde wedstrijd als hoofdtrainer van FC Utrecht. Zo langzamerhand wil hij de ploeg steeds meer naar zijn hand gaan zetten. "We willen met meer dynamiek en met meer intensiteit spelen, met en zonder bal. Daar is op getraind en dat hopen we terug te zien zondag."

Dikke teen

De wedstrijd zondag is een clash tussen een elftal dat dit seizoen goed staat te verdedigen en een van de moeilijkst scorende ploegen van de eredivisie. "Dat is een mooie uitdaging, dat Feyenoord dat goed elkaar heeft blijkt ook wel", zegt René Hake daarover. "Wij moeten meer rendement halen uit de momenten dat we doorkomen aan de zijkant."
De vraag daarbij is dan wie dat doelpunt, dat FC Utrecht zo hard nodig heeft, gaat maken. "Iedereen mag hem maken, maar ik hoop één van de spitsen", stelt aanvaller Gyrano Kerk. "Want die staan ervoor." Maar juist die spitsen vinden dit seizoen heel moeilijk het net. "Je denkt erover na waarom het niet lukt, we moeten het bij onszelf zoeken."
Gyrano Kerk: "Vaak genoeg in scoringspostitie geweest om er meer te maken"
Kerk zelf scoort ook minder dan vorig seizoen. "Mijn rol is deels veranderd, maar of het daaraan ligt kan ik niet zeggen. Maar ik ben vaak genoeg in scoringspositie geweest om er meer te maken."
"We zijn er op de training hard mee bezig", legt René Hake uit. "Door bepaalde loopacties beter uit te voeren willen we meer diepte in ons spel krijgen. Daardoor komen we misschien in grotere ruimtes voor de goal in plaats van in hele kleine ruimtes waarin de tegenstander er steeds net een dikke teen tussen kan krijgen."

Historie

Van de 67 uitwedstrijden die FC Utrecht, en voor 1970 DOS, tegen Feyenoord speelde, werden er maar vier gewonnen. De laatste keer dat dat lukte was op 24 augustus 2014. Tommy Oar gaf twee assists, Nacer Barazite en Rodney Antwi repareerden de door een doelpunt van Mitchell te Vrede opgelopen achterstand.
De grootste, en mooiste, zege van FC Utrecht in De Kuip tegen Feyenoord was op 1 juni 2003. Utrecht klopte Feyenoord toen in de KNVB bekerfinale met 4-1, maar in die finale was FC Utrecht formeel gesproken de thuisploeg.
Van de 67 andere in de Kuip won Feyenoord er 49. Het doelsaldo is 165-60 in Rotterdams voordeel. Daar staat tegenover dat een wedstrijd in een lege Kuip dan weer een Utrechts voordeel kan zijn. "Dat is een factor die meespeelt, maar wij moeten ons spel goed uitvoeren", zegt René Hake. "Ik kan er niet aan wennen, maar het is wel de realiteit helaas."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.