Leusdense handbalster Laura van der Heijden klaar voor EK: 'Ik heb vertrouwen in onze ploeg'

© Orange Pictures
LEUSDEN - Laura van der Heijden kende een onrustige aanloop naar het EK handbal, dat deze week begint in Denemarken. Niet alleen vanwege het coronavirus, waardoor het lang onzeker was of het toernooi wel zou doorgaan, maar ook door een onverwachte bliksemtransfer van de Hongaarse club Siofok naar het Duitse Borussia Dortmund.
De 30-jarige Leusense tekende in maart nog voor twee seizoenen bij Siofok, in de veronderstelling dat de club Champions League zou spelen. Door de coronacrisis kon de competitie niet worden afgemaakt en greep de club naast het begeerde ticket voor het belangrijkste Europese clubtoernooi. Eind oktober verzocht Van der Heijden haar contract te ontbinden, de club ging akkoord.
Tegen RTV Utrecht zei Van der Heijden onlangs al dat ze niet gelukkig was in Hongarije. Ook is afgesproken dat ze in de media niet over de reden van haar vertrek zou praten. Inmiddels heeft ze getekend bij Borussia Dortmund, dat wel in de Champions League speelt.

Volle prijzenkast

De Duitse topploeg heeft met Van der Heijden wel een van de kroonjuwelen van het succesvolle Oranje binnengehaald. De geboren Amersfoortse begint deze week aan haar elfde grote kampioenschap als handbalster. Ze is de stille kracht van Oranje, al meer dan een decennium een vaste waarde in de rechteropbouw die bijna ongemerkt haar doelpunten meepikt, inmiddels 659 stuks.
Van der Heijden heeft vijf WK's, vier EK's en één Olympische Spelen (2016) op haar conto. In de prijzenkast hangen vijf kampioenschapsmedailles: één gouden (WK 2019), twee zilveren (WK 2015 en EK 2016) en twee bronzen (WK 2017 en EK 2018).

Onzekere periode

De routinier van het Nederlands vrouwenteam is doorgaans vrij onverstoorbaar, maar de coronaperikelen rond het EK brachten zelfs de 213-voudig international in verwarring. "Ik had geen idee of het zou doorgaan; het verlossende woord kwam heel laat. Ik vind het ook lastig om verwachtingen uit te spreken, want ik denk dat geen enkele ploeg weet hoe hij ervoor staat."
Het zal heel anders zijn, maar ik heb er wel zin in
Laura van der Heijden
"Het zal heel anders zijn, maar ik heb er wel zin in. Ik wil dolgraag handballen. Ik heb ook vertrouwen in onze ploeg. We zijn als team al jaren samen, kennen elkaar goed en elk toernooi geniet ik weer van dat bijzondere teamgevoel. Iedereen wil werken voor elkaar."
Het Nederlands team speelt vrijdag in Kolding zijn eerste wedstrijd op het EK, tegen Servië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.