RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse variant op beachvolleybal is succes: Olympische ambities voor 2028


UTRECHT - De ambities van King of the Court-organisator Wilco Nijland zijn duidelijk. De Utrechter wil met zijn variant op het beachvolleybal naar de Olympische Spelen van 2028. "De mensen van het IOC waren razend enthousiast na het toernooi in Utrecht afgelopen september", vertelt Nijland aan RTV Utrecht.

 King of the Court werd in september georganiseerd op het Jaarbeursplein King of the Court werd in september georganiseerd op het Jaarbeursplein | Foto: Fotostudio RedGreenBlue

Sportworx, de organisatie waarvan Nijland directeur is, presenteerde dinsdag positieve bezoekerscijfers van King of the Court. Van 9-12 september werd het georganiseerd in een corona-proof stadion op het Jaarbeursplein. De bezoekers beoordeelden het evenement met een 8,9 en vonden het concept aantrekkelijk. Daarnaast kon de gemeente Utrecht rekenen op bijna een half miljoen euro aan opbrengsten.

"Beter kan het eigenlijk niet", reageert Nijland op de cijfers die onderzocht waren door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. "We hebben het toernooi georganiseerd in een moeilijke en stressvolle tijd, maar het is goed gegaan. En die 8,9 is het hoogste waarderingscijfer ooit van alle onderzoeken die dit team van de Hogeschool heeft uitgevoerd."

Alexander Brouwer zei dat hij bij een opslag vergat of hij links- of rechtshandig was. Puur door de sfeer in het stadion"
Wilco Nijland (organisator King of the Court)

"De gemeente Utrecht heeft er een half miljoen euro uitgehaald", vertelt hij. "Denk daarbij aan geld dat verschillende ondernemers krijgen. Bijvoorbeeld het bedrijf dat het zand levert, de mensen die overnachtingen boeken om erbij te zijn. Dit gaat puur om verblijf, eten en drinken. In de rekenmodellen zijn de uitgaven die de bezoekers doen in de stad, zoals kleding kopen, niet meegenomen."

Impact bij de spelers
Niet alleen het publiek was enthousiast. Ook de spelers, internationale toppers die in Utrecht voor het eerst sinds de coronacrisis weer een groot toernooi speelden, waren lovend. "We wisten dat zij King of the Court een geweldig format vinden. Er waren toen ook weinig andere evenementen, dus dit kwam goed uit. En het stadion dat we hadden gebouwd, vonden ze overweldigend", laat Nijland weten.

"Het had echt impact. Alexander Brouwer, die wereldkampioen werd voor 20.000 man en die olympisch brons won, zei dat hij bij een opslag vergat of hij links- of rechtshandig was. Puur door de sfeer in het stadion. Die service mislukte ook volledig", lacht de organisator.

 Een dj en speciale verlichting zorgden voor veel sfeer in het compacte stadion op het Jaarbeursplein Een dj en speciale verlichting zorgden voor veel sfeer in het compacte stadion op het Jaarbeursplein | Foto: Fotostudio RedGreenBlue

IOC ziet toekomst in King of the Court
Publiek blij, spelers blij. Maar Nijland kreeg ook hoog bezoek op het Jaarbeursplein. "Volleybalbond FIVB en het IOC (Internationaal Olympisch Comité, red.) waren ook heel enthousiast. Het IOC wil in de toekomst met minder atleten, meer medailles uitdelen", legt Nijland uit. "De Olympische Spelen duren nu 15 dagen en het volleybaltoernooi is uitgesmeerd over 12 dagen. In de toekomst kan op die andere drie dagen King of the Court gespeeld worden."

King of the Court trekt een jonge doelgroep aan, 18- tot 30-jarigen, omdat het een urban sport en een snelle sport is. Allemaal kenmerken waar de Olympische Spelen zich op richt."
Wilco Nijland (bedenker King of the Court)

"Dat kost het IOC geen geld, want ze gebruiken hetzelfde stadion en dezelfde atleten. King of the Court trekt bovendien een jonge doelgroep aan, 18- tot 30-jarigen, omdat het een urban sport en een snelle sport is. Allemaal kenmerken waar de Olympische Spelen zich op richt. Daarom zijn ze ook komen kijken en we zijn nog altijd in gesprek met het IOC", zegt de Utrechter.

Nijland denkt dat er nog voldoende groeimogelijkheden zijn voor (beach)volleybal. "Het is de vierde sport van de wereld qua grootte. Maar er zijn maar 12 olympische medailles, terwijl sporten als atletiek en zwemmen er meer dan 40 hebben. Door King of the Court toe te voegen worden dat er al 18. Dat is interessant voor een volleybalbond, want ze krijgen zo meer aandacht en meer zichtbaarheid."

Vierjarenplan: Los Angeles 2028 aan de horizon
Toetreden tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs is niet meer mogelijk. Toch is dan wel een meetmoment voor het door Nijland bedachte toernooi. "In 2024 worden de nieuwe disciplines bepaald voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. We hopen in Parijs een demonstratiesport te zijn", licht hij toe.

Nijland wil de komende jaren verder bouwen met zijn King of the Court-concept. "Spelers hebben een reguliere WorldTour, en onze wedstrijden zijn puur aanvullend. Ze vinden het leuk, kunnen geld verdienen en reizen de grote hoofdsteden af. We hebben een vierjarenplan gemaakt tot aan Parijs 2024. Volgend jaar willen we vier toernooien organiseren en in 2022 doorgroeien met continentale kampioenschappen, in Europa, Amerika, Azië...", somt hij op.

 Madelein Meppelink uit Rhenen tijdens King of the Court Madelein Meppelink uit Rhenen tijdens King of the Court | Foto: Fotostudio RedGreenBlue

In 2023 willen we een WK King of the Court organiseren, hopelijk in Nederland, zodat we in 2024 een demonstratiesport kunnen zijn op de Olympische Spelen."
Wilco Nijland (organisator King of the Court)

"In 2023 willen we dan een WK King of the Court organiseren, hopelijk in Nederland, zodat we in 2024 een demonstratiesport kunnen zijn op de Olympische Spelen. De internationale volleybalbond steunt het ook", aldus Nijland.

KOTC in Europese hoofdsteden
Op korte termijn wordt gewerkt aan meerdere King of the Court-toernooien in 2021. "Het stadion willen we langer dan één week neerzetten in Utrecht. We zijn in gesprek met meerdere sporten en de cultuursector, omdat we meer mensen van het stadion willen laten genieten. De bouw kost ook geld en het is zonde om er maar één week gebruik van te maken. Daarom kijken we ook naar andere evenementen, bijvoorbeeld met optredens. We mikken daarbij op eind augustus, na de Olympische Spelen van Tokio."

Daar blijft het niet bij voor volgend jaar. "Ik verwacht dat we ook in drie andere Europese steden het stadion kunnen opbouwen, dan hebben we het over hoofdsteden. Buiten Europa hoeft niet per se, maar misschien kunnen we eind volgend jaar al richting het Midden-Oosten", kijkt Nijland vooruit.

 Het King of the Court-stadion verschijnt in 2021 ook in Europese hoofdsteden Het King of the Court-stadion verschijnt in 2021 ook in Europese hoofdsteden | Foto: Fotostudio RedGreenBlue


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -