KNVB-besluit amateurcompetities: 'Jammer dat de bond niet heeft geluisterd naar de clubs'

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De hoogste amateurvoetbalcompetities worden dit jaar niet uitgespeeld. Er wordt, als het is toegestaan binnen de coronamaatregelen, in het nieuwe jaar een nieuwe, aangepaste competitie gespeeld. De uitslagen van de wedstrijden in de eerste maanden van dit seizoen worden nietig verklaard.
Dat KNVB-besluit is vooral zuur voor ploegen die goed aan de competitie begonnen waren, zoals het Utrechtse Hercules. Dat stond na zes speelronden bovenaan in de derde divisie zondag en moet nu weer helemaal op '0' beginnen. Bestuurslid topvoetbal Sydney Volten van Hercules zal desondanks niet de barricaden opgaan.
er zijn zuurdere dingen gebeurd met Sparta Nijkerk en OSS192
Sydney Volten, Hercules
"Dit is natuurlijk zuur als je er goed voor staat, maar er zijn zuurdere dingen gebeurd met Sparta Nijkerk en OSS1920", verwijst Volten naar de eerste golf, toen met name OSS1920 al bijna zeker was van het kampioenschap en de daarbij behorende promotie naar de tweede divisie.

'Lastig voor de bond'

IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos is minder neutraal, al begrijpt hij ook dat het voor de KNVB niet eenvoudig is. "Het is heel complex voor de bond en het is heel makkelijk om vanaf de zijkant te gaan roepen. Bovendien zullen de meeste clubs in hun eigen voordeel denken, maar het doet geen recht aan prestaties die al geleverd zijn."
De KNVB bood de clubs twee weken geleden drie opties: het uitspelen van de al gestarte competitie, het spelen van een halve competitie of het opdelen van elke divisie in twee poules en het spelen van een compete competitie. In de laatste twee gevallen zouden alle behaalde resultaten komen te vervallen. "Optie 1 was niet haalbaar, dat weet iedereen", zegt Van den Bos, die vervolgens moest tussen twee opties die hij eigenlijk allebei niet wilde.
We hadden ook de al gestarte competitie tot de helft kunnen uitspelen
Frank van den Bos (voorzitter IJsselmeervogels)
Hij vindt het daarom jammer dat de bond niet heeft geluisterd naar de volgens hem vele clubs die naast de drie opties die de KNVB bood nog een vierde alternatief opperden. "We hadden ook de al gestarte competitie tot de helft kunnen uitspelen. In dat geval waren de behaalde resultaten blijven staan en hadden we ook een geringe tijdsdruk gehad."
De KNVB heeft ingezet op starten half januari, maar dat is volgens Van den Bos een utopie. "Dan zouden we nu al moeten beginnen aan de voorbereiding, en ik denk niet dat regering volgende week met die mededeling komt." Van den Bos denkt eerder aan een herstart op 1 februari, en misschien zelfs pas op 1 maart.
Frank van den Bos, in gesprek met Bob van Beeten
Daar zit volgens de IJsselmeervogels-voorzitter een mogelijk voordeel aan. "In dat geval voetballen we ook in juni, wat normaal gesproken een voetballoze maand is. Bvendien hebben we dan mogelijk het voordeel dat er dan weer toeschouwers bij mogen en dat de kantines weer open kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.