Joska Le Conté wil als skeletoncoach wél naar Winterspelen: 'Dat is ons doel'

© Wikimedia Commons
SOESTERBERG - De eerste nachten met vorst zijn al achter de rug, de schaatsers zijn al in actie gekomen en ook de andere wintersporten komen op gang. Tot en met 2018 was Joska Le Conté actief in het skeleton, maar de Soesterbergse stopte ermee toen ze de Winterspelen van Zuid-Korea misliep. Nu maakt ze carrière als coach.
De laatste twee jaar was Le Conté coach bij de internationale skeleton-bond van deelnemers uit landen die zelf geen trainer hebben, maar sinds dit seizoen is ze bondscoach van de Nederlandse selectie. Dat combineert ze met werk voor de Zwitserse skeletonploeg, dat een niveau lager uitkomt.
Le Conté ziet Bos wel naar Winterspelen gaan: "Als je de resultaten ziet, dan zou dat een eitje moeten zijn"

Samenwerken met Kimberley Bos

"Ik zit nu twee weken in Igls", vertelt Le Conté vanuit een winters Oostenrijk. Eerst begeleidt ze er de Zwitserse ploeg en vanaf volgende week ook Kimberley Bos, de Nederlandse kopvrouw, in de World Cups die in Innsbruck op het programma staan.
Vorige week heeft Bos het beste resultaat ooit van Nederland neergezet. "Wat ik daaraan heb toegevoegd? Ze heeft zelf ook hard getraind en kennis opgebouwd, maar ik ken zelf ook alle banen en heb de vorige jaren ook veel kennis opgedaan", legt Le Conté uit.
"Mijn vorige job was van alle niveaus door elkaar heen, maar met Kimberley Bos is het wel een stapje hoger. Dat is wel anders", geeft ze aan. "Ik hoef haar de basisregels niet meer te leren. We zijn nu naar de details aan het kijken."

Reis naar olympische baan afgelast

Ook het skeletonseizoen ontkomt niet aan de gevolgen van de coronacrisis. Er worden meerdere World Cups op een locatie afgewerkt en de maanden januari en februari zijn volgepropt met respectievelijk wereldbekers en het WK.
We zijn blij dat we op pad kunnen en dat de kalender grotendeels gelijk blijft
Joska Le Conté
"We hebben ons wedstrijdschema al een paar keer omgegooid", zegt Le Conté. "Daar was in de zomer wel veel onduidelijk over. Maar we zijn blij dat we op pad kunnen en dat de kalender grotendeels gelijk blijft. Wel is onze reis naar de olympische baan in Peking gecanceld, daar zouden we heen gaan voor een trainingsweek en een World Cup. Dat is een belangrijke baan voor de Winterspelen. Daardoor hebben we wel een kortere periode om te wennen."

Olympische Spelen

Ze noemt het al, de Olympische Winterspelen van 2022 in China. Als actieve skeletonster haalde Le Conté dat toernooi nooit. Als coach kan ze wél de Winterspelen bereiken, want Kimberley Bos is goed bezig. De afgelopen twee World Cups in Letland werd Bos tweede en derde bij vrouwen, en dat bij het debuut van Le Conté als coach.
"Het zou heel leuk zijn om de Olympische Spelen ook eens mee te maken, dus dat is wel ons doel", aldus Le Conté. Ze heeft vertrouwen dat Bos het haalt. "Als je de resultaten ziet de laatste wedstrijden, dan zou dat een eitje moeten zijn als ze zo blijft presteren."
Het huidige seizoen heeft echter weinig invloed op de aankomende Olympische Spelen. De internationale kwalificatie wordt bepaald op basis van de ranglijst op 16 januari 2022, en alle uitslagen van deze winter tellen niet mee. Daarnaast is de Nederlandse eis van NOC*NSF nog niet bekend. "Dit is een trainingsjaar", zegt de coach. "World Cups zijn wel leuk en belangrijk, maar daarvoor nog niet van belang."
[In 2009 volgden we Joska Le Conté toen ze net begonnen was met skeleton]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.