'De dag dat we een keer gaan winnen bij PSV komt steeds dichterbij'

© fcutrecht.nl
UTRECHT - Zes zeges in 63 competitieduels in Eindhoven, en één overwinning in de beker. Dat is de schamele oogst van FC Utrecht in uitduels tegen PSV. De laatste overwinning in de competitie dateert van 40 jaar geleden. Op 25 oktober 1980 werd het 2-3, voor FC Utrecht scoorden Leo van Veen, Ton de Kruyk en Gerard van der Lem.
Daarna volgden nog twee bekersuccessen. Op 7 mei 1985 was keeper Jan Willem van Ede de held in de strafschoppenreeks, nadat er in 120 minuten voetbal geen doelpunt was gevallen. En op 4 februari 2016 zorgden twee doelpunten van Bart Ramselaar en een van Sébastien Haller voor een 1-3 zege in de kwartfinale van de beker. De laatste keer dat FC Utrecht voor de competitie niet verloor in Eindhoven, was in het seizoen 1995/1996. Het werd toen 0-0
De cijfers tegen Ajax en Feyenoord over dezelfde periode zijn zijn veel beter. "Het zijn van die gekke statistieken", zegt Mark van der Maarel, die er geen verklaring voor heeft. "Soms liggen bepaalde tegenstanders zo, daar valt weinig zinnigs over te zeggen. Maar de dag dat we daar een keer gaan winnen komt steeds dichterbij."
"Het moet duidelijk beter"
Een verklaring voor het matige spel van de laatste weken heeft Van der Maarel ook al niet. "Ik heb het gevoel dat nu even niet meezit. En dat moet duidelijk beter. Dat begint zondag."

Veel ruimte

Ondertussen blijft het gebrek aan scorend vermogen van FC Utrecht een item. "Voor jullie wel ja, maar voor ons niet direct", zegt trainer René Hake. "Omdat we wel in de positie komen maar het vizier niet op scherp hebben staan. Wij zijn ervan overtuigd door eraan te werken en de jongens het vertrouwen te geven, dat het uiteindelijk weer goed zal komen."
"De kwetsbaarheid van PSV ligt in de ruimtes die ze weggeven"
Zondag, uit tegen PSV, liggen er kansen, denkt Hake. De Eindhovenaren oogden de laatste weken kwetsbaar. Tegen Emmen werd het pas in de slotfase 2-1, tegen Heerenveen en Heracles werd gelijkspeeld. "Als ze aan het aanvallen zijn laten ze heel veel ruimte", zegt Hake. "Ploegen hebben de afgelopen weken bewezen dat daar hun kwetsbaarheid ligt. Die ruimtes moeten wij goed bespelen."
Toch moeten we ons niet blindstaren op die uitslagen, vindt Hake. "Ik vind wel dat ze beter zijn gaan spelen, ondanks het feit dat ze veel doorwisselen. Ik vind het een dynamische ploeg."

Over mijn lijk

In Een Berg Sport, met voormalig FC Utrecht-doelman Jan Willem van Ede als gast, ging het ook over PSV-uit. Van Ede was erbij toen FC Utrecht in 1996 voor het laatst een punt pakte. "Maar ik heb daar ook wel eens een wedstrijd gespeeld dat we tijd gingen rekken om te voorkomen dat ze de tiende nog zouden maken."
"We hebben wel eens tijd gerekt om te zorgen dat geen 10-0 werd"
"Maar toen hadden ze ook wel grote spelers", vult Gert Kruys aan. "Ronald Koeman ging er naartoe. Sören Lerby en Gerald Vanenburg speelden er al. Ze wonnen in die tijd ook de Europa Cup."
"Als je daar wilt winnen moet je met een over-mijn-lijk-mentaliteit het stadion binnenkomen", stelt Van Ede. "En dat mis ik bij ons", zegt Gert Kruys. "Maar hopelijk is dit een wedstrijd dat je over dat drempeltje heen kan komen", besluit Van Ede.
"Ik mis de wil om te winnen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.