Van der Haar focust zich na vijfde plek op X2O-klassement: 'Heel belangrijk voor mij'

© Telenet-Baloise Lions
WOUDENBERG/MAARTENSDIJK - Veldrijder Lars van der Haar is in de veldrit van Antwerpen als vijfde geëindigd. De Woudenberger zag in de Scheldecross, die onderdeel uitmaakt van het X2O Trofee-klassement, de winst gaan naar Mathieu van der Poel.
Van der Haar had de snelste start van het veld, maar toen Van der Poel versnelde kreeg hij een terugslag. Hij had de nodige moeite om het tempo van de wereldkampioen te volgen en zat lange tijd in een achtervolgend groepje.
In de slotfase wist de Terriër uit Woudenberg zich knap naar voren te werken. Hij kwam uiteindelijk als vijfde over de finish in Antwerpen, op 43 seconden van Van der Poel. Eli Iserbyt en Tom Pidcock mochten mee op het podium.
In het klassement van de X2O Trofee, dat op basis van tijd gaat, blijft Van der Haar tweede. Zijn achterstand op leider Iserbyt is na drie van de acht manches 2.06 minuut.
Lars van der Haar: "Ik wil zo lang mogelijk hoog staan in dit klassement"

Van der Haar houdt van afwisseling in crossen

"Ik was goed weg en probeerde dat door te zetten, maar in de tweede zandbak reed ik mij vast", vertelt Van der Haar in het radioprogramma Namen en Rugnummers. "Maar ik kon mijn tempo niet vinden. Toen ging ook Van der Poel er snel vandoor, en daar liep ik op een counter."
Toon Aerts, ploegmaat van Van der Haar, noemde het parcours in Antwerpen een speeltuin. "Je bent de hele tijd bezig, draaien en keren. Hij vindt dat minder leuk. Ik vond het wel leuk, het is een keer wat anders. Vorige week hadden we een cross op een heel open stuk, dat was alleen maar 'op de power' rijden. Vandaag was het meer op de techniek, en ik vind die afwisseling wel leuk", zegt Van der Haar.
Dat hij tweede staat in het klassement van de X2O Trofee, vindt de Woudenberger belangrijk. "Heel belangrijk. In de Superprestige is de top-3 al niet meer mogelijk voor mij en de prijzengelden zijn dit jaar ook iets omlaag gegaan. Dus de prijzen, buiten de top-3, vallen wat tegen. Ik wil daarom zo lang mogelijk hoog te blijven staan in dit klassement en hoop als tweede te eindigen."
Vervelend, want hij reed zo hard
Lars van der Haar lacht over teruggekeerde Van der Poel
Over de terugkeer van Van der Poel is Van der Haar kort en krachtig. "Vervelend, want hij reed zo hard", knipoogt hij. "Hij was goed, en dat was te verwachten. Maar het is goed om te zien dat ons niveau ook heel hoog is. Hij reed ons niet aan flarden. Hij zal nu per week iets beter worden, maar wij trekken ons ook op aan zijn niveau. Voor mij persoonlijk is de dyniamiek niet anders. Mathieu is gewoon een van de concurrenten, ik ga daar niet specifiek voor aan de kant."
Zondag staat de Superprestige van Gavere op het programma. "Een heel, heel, heel zware wedstrijd. Het regent nu ook, en er wordt heel steil geklommen. Techniek en vermoeidheid komen daar samen. Je moet heel goed zijn om daar naar voren te komen. Het parcours ligt mij wel goed, en vorig jaar werd ik tweede. Dit jaar hoop ik ook weer heel dicht op podium te staan", kijkt Van der Haar vooruit.

Agterberg en Pieterse

Kyle Agterberg uit Maartensdijk stond wel op de startlijst voor de veldrit van Antwerpen, maar hij koos ervoor om een weekend rust te nemen. Bij de vrouwen ontbrak Puck Pieterse. De Amersfoortse had besloten om dit 'dubbel' weekend allen de cross van zondag in Gavere te rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.