Velzeboer ziet oppermachtige Schulting zegevieren op alle afstanden

© Orange Pictures
WESTBROEK - Xandra Velzeboer heeft zondag op de NK Shorttrack in Heerenveen drie medailles gepakt. De shorttrackster die tot voor kort nog in onze provincie trainde pakte twee keer het zilver, op de 500 en 1500 meter. Op de 1000 meter won ze brons. Suzanne Schulting was oppermachtig en pakte op alle afstanden het goud.
Velzeboer kon lang goed mee met de Olympisch kampioene Schulting, maar werd in de laatste rondes geklopt. "Ik train natuurlijk vaak met haar, dus weet hoe sterk ze is. Als ik en de anderen moe worden, heeft zij nog zoveel power en energie voor een laatste versnelling. Daarin kan ik op dit moment nog niet mee."
Xandra Velzeboer over de krachtsverschillen met de ongenaakbare Suzanne Schulting
Toch was de pas negentienjarige Velzeboer tevreden met haar drie medailles. "Natuurlijk, ik had van tevoren gehoopt op drie zilveren medailles, maar hier ben ik ook heel tevreden mee."

Bekende shorttracknaam

De naam Velzeboer is een bekende in de shorttrackwereld. Vader Marc Velzeboer was present op de Olympische Winterspelen van 1992 en was jarenlang een belangrijke mentor. Zondag zag hij door de coronaregels voor de televisie hoe zijn dochter een succesvol NK kende. "We hebben de hele dag contact gehad via de telefoon. Uiteraard heeft hij me gefeliciteerd."
Xandra Velzeboer: 'Mijn vader is vaak sneller tevreden dan ik'
De ster van Velzeboer is rijzende en daarom traint ze sinds kort niet meer in onze provincie, maar bij toppers als Schulting, in het hoge noorden. "Ik zit tegenwoordig bij het nationaal team en wordt daar getraind door Jeroen Otter."

Mannen

Bij de mannen waren er twee medailles voor Sjinkie Knegt, op de 500 en 1000 meter. Op de 1500 meter ging de winst verrassend naar Jens van 't Wout. Bram Steenaart uit Westbroek kon geen rol van betekenis spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.