Handbalsters ruim langs Roemenië, spelen nog voor vijfde plaats op EK

Laura van der Heijden
Laura van der Heijden © Orange Pictures
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/LEUSDEN - De Nederlandse handbalsters spelen vrijdag het duel om de vijfde plaats op het EK in Denemarken. Oranje eindigde als derde in groep II uit de hoofdronde. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade kreeg in de laatste speelronde hulp van Kroatië, dat met 23-20 won van Duitsland en zich met Noorwegen plaatste voor de halve finales.
Nederland spoelde eerder op de avond de teleurstelling van het missen van de halve finales weg met een ruime overwinning op Roemenië: 35-24. Dat gebeurde mede door vier treffers van de Leusdense Laura van der Heijden. Ook Angela Malestein uit Bunschoten-Spakenburg deed mee.

Tegen Rusland

De zege op Roemenië bracht Nederland op 6 punten. Kroatië kwam door de winst op Duitsland op 8 punten, terwijl de ploeg van bondscoach Henk Groener op 4 punten bleef steken. De handbalsters nemen het in de wedstrijd om de vijfde plaats op tegen Rusland.
Het is de eerste keer na zes grote kampioenschappen dat het Nederlands vrouwenteam niet de laatste vier haalt. De ploeg van Mayonnade kon ook niet echt aanspraak maken op een medaille. De ploeg speelde dit EK wisselvallig en miste vooral veel opgelegde kansen, met nederlagen tegen Kroatië, Servië en Noorwegen tot gevolg.