Europees hof geeft Niels Kerstholt gelijk in Icederby-zaak

© Orange Pictures
BUNNIK/UTRECHT - Ook de Europese rechter geeft oud-schaatsers Niels Kerstholt uit Bunnik en Mark Tuitert gelijk. De internationale schaatsbond ISU mocht hen niet straffen als ze zouden meedoen aan de Icederby in Dubai, bevestigt het Gerecht van de Europese Unie.
Gewezen shorttracker Kerstholt en voormalig langebaanschaatser Tuitert wilden in 2014 deelnemen aan het lucratieve nieuwe toernooi, maar de ISU verzette zich daar fel tegen. De Icederby was niet door de bond georganiseerd en die gaf geen toestemming. De ISU dreigde schaatsers die wilden meedoen zelfs levenslang te schorsen.

Europese Commissie

Daarop stapte het tweetal naar de Europese Commissie, die oordeelde dat de schaatsbond buiten zijn boekje ging. De bond zou zich gedragen als een monopolist. De ISU stapte daarop naar het Gerecht. Maar dat bevestigt dat de bond met de strafmaatregelen voor deelname aan niet-toegestane wedstrijden de Europese mededingingsregels schendt. "Het was een historische uitspraak en nu is er nogmaals een bevestiging", reageerde Tuitert woensdag.
Tuitert en Utrechter Kerstholt wilden met hun zaak opkomen voor de rechten van atleten. "We willen gewoon niet dat sporters in hun activiteiten gehinderd worden en dat sportbonden in het algemeen organisatoren van evenementen tegenwerken. Het gaat om mensen die hun nek uitsteken en sporters extra kansen geven", aldus Tuitert.

Zwemmen

Een voorbeeld was het initiatief van een aantal topzwemmers die buiten de internationale zwembond FINA om wedstrijden wilden organiseren. Dat werd aanvankelijk verboden maar dit najaar waren er in Boedapest toch lucratieve wedstrijden in de International Swimming League.
De status van Icederby is onduidelijk. Het evenement waaraan zowel langebaanschaatsers als shorttrackers zouden meedoen zou dit jaar voor het eerst worden gehouden in Thialf, maar ging uiteindelijk niet door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.