Adelaar zou Gustafson en Maher passeren: 'Liever jongens met het dna van FC Utrecht'

UTRECHT - Na twee zware wedstrijden in minder dan een week tijd - uit tegen PSV voor de competitie en uit tegen Ajax voor de beker - komt FC Utrecht weer in iets rustiger vaarwater. Het speelt zaterdagavond thuis tegen Fortuna Sittard.
Frans Adelaar over Maher en Gustafson: 'Ik zou kiezen voor middenvelders met meer gif al zijn ze iets minder goed'
Ondanks dat Utrecht woensdagavond van Ajax verloor (5-4) zou oud-trainer Frans Adelaar vasthouden aan de spelers die toen acteerden; Van Overeem, Ramselaar en Van de Streek. "Ik heb genoten van het spel van het middenveld tegen Ajax", vertelt de oud-middenvelder van FC Utrecht.
Ik zie liever Van de Streek en Ramselaar, die hebben het gif dat bij de club hoort
Frans Adelaar
"Neem Dick Advocaat, je kan over hem zeggen wat je wil, maar zet wel altijd eerst zijn organisatie neer. Hij zette Van Overeem altijd met de punt naar achteren op het middenveld. En die speelt daar prima. Daarnaast heb je Ramselaar en Van de Streek. Die komen altijd in de zestien en in scoringspositie."

FC Utrecht-DNA

Adelaar zou op dit moment niet voor Gustafson en Maher (beiden links) kiezen
Adelaar zou op dit moment niet voor Gustafson en Maher (beiden links) kiezen © Orange Pictures
Gustafson en Maher, die normaal altijd kunnen rekenen op een basisplaats ontbraken tegen Ajax. De eerste is ook tegen Fortuna zaterdagavond niet inzetbaar. "Ik vind het allemaal prima", gaat de oud-trainer van FC Utrecht verder. "Gustafson is een hele goede speler áán de bal. Datzelfde geldt voor Maher, maar ik heb liever jongens met heel veel bereidheid. Die mogen dan misschien net ietsje minder zijn qua voetbal dan die twee, maar brengen wel het gif dat past bij het DNA van FC Utrecht."
De laatste ode van Korneel Evers van 2020: "FC Utrecht is gereanimeerd"
Zelf maakte Adelaar deel uit van misschien wel het best Utrecht-middenveld ooit. Samen met Gert Kruys en Jan Wouters. Dat middenveld toonde opvallende overeenkomsten met het drietal dat interim-trainer René Hake tegen Ajax centraal op het veld posteerde.

Opportunisme

Adelaar mist nog wel opportunisme. "Een onderdeel waarop FC Utrecht altijd kon terugvallen als het even niet liep, zeker tegen de kleine clubs, was opportunisme. Daar heb je nu niet de spelers voor. Dalmau is een scorende spits, maar niet een jongen met veel lengte en Mahi is ook niet zo'n speler. Het is eigenlijk allemaal geënt op het spel zoals ze dat willen spelen."
De spelers zijn niet dom, als die vertrouwen hebben in een trainer moet je daarnaar luisteren
Frans Adelaar
Dan rest er nog de opvolging van John van den Brom, die middenin het seizoen ineens naar Racing Genk vertrok. Adelaar denkt dat het doorschuiven van René Hake daarin niet slecht hoeft te zijn. "Bij Jean-Paul de Jong was dat geen succes, dan kunnen de kranten op basis daarvan wel schrijven dat zoiets in Utrecht niet werkt, maar dan hebben ze hun huiswerk niet goed gedaan." Adelaar was zelf één van de vele trainers die met succes doorgeschoven werd vanuit een assistent-rol naar het hoofdtrainerschap.

Luisteren naar de spelers

Adelaar verwacht dat technisch directeur Jordy Zuidam zijn oor te luister zal leggen bij de spelersgroep. "De spelers zijn niet dom. Als een trainer onzin staat te verkondigen prikken ze daar moeiteloos doorheen." Aanvoerder Willem Janssen sprak deze week namens de Spelersraad zijn vertrouwen uit in Hake, die eerder als succesvol was met het tweede elftal in de eerste divisie.
Frans Adelaar verwacht dat Hake blijft: 'FC Utrecht gaat het advies van de spelersgroep volgen'
"Wat ze hebben gezien geeft vertrouwen. En als je dan naar het vertoonde spel kijkt bij PSV-uit en Ajax-uit, dan is er geen reden om te veranderen. Kijk je alleen naar de resultaten dan kun je zeggen: er moet een ander komen, maar dat is puur opportunisme. De spelersgroep is een goed referentiekader en eigenlijk moet Jordy Zuidam beoordelen wat hij ziet op het trainingsveld. En dan zal hij het advies van de spelersgroep volgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.