Wesly Dijs mikt op tickets voor World Cups schaatsen: 'Top-5 is het doel'

© Orange Pictures
SOEST - Wesly Dijs brengt de kerstdagen niet door met familie en vrienden, maar in een hotel in Heerenveen en op het ijs van Thialf. Op 27 en 28 december rijdt de schaatser uit Soest het WK kwalificatietoernooi, in de hoop zich te plaatsen voor twee World Cups en mogelijk ook het WK Afstanden.
"Ik voel mij goed", zegt Dijs. "Het duurt nu nog even. In de laatste week voor een wedstrijd doen we altijd wat minder, maar ik voel wel dat ik in vorm begin te raken. Afgelopen weekend reed ik een trainingswedstrijd op de 1000 meter in 1.09,2. Dat is voor mij een heel goede en stabiele tijd in Thialf."
Als dit mijn basisniveau is, betekent het dat mijn pieken ook hoger komen te liggen
Wesly Dijs na goede trainingswedstrijd
De Soester is erg blij met zijn trainingstijd. "Dat voelt als mijn huidige basisniveau, en het is een stuk hoger dan vorig jaar. Toen reed ik vaker hoog in de 1.09. Daarom ben ik ook blij dat ik dit nu neer kan zetten, een week voor een belangrijke wedstrijd", zegt Dijs. "Als dit mijn basisniveau is, betekent het dat mijn pieken ook hoger komen te liggen."
De vorm van Dijs is dus goed, maar hij wil nog geen voorspelling doen voor een tijd komend weekend. "De omstandigheden wisselen altijd. Dan hoeft dezelfde tijd niet altijd minder goed te zijn. Je moet ook kijken naar wat te concurrentie doet. Dat is nog even afwachten", geeft hij aan.
De 500 meter heeft Dijs bewust laten schieten. "Op een toernooi met losse afstanden rijd ik nooit de 500 meter. Die is nu een dag voor de 1500 meter en ik doe op de sprint toch niet mee voor de topplaatsen. Dan kan ik beter mijn energie sparen. Op het NK Sprint heb je ook kunnen zien dat ik op de 500 meter niets te zoeken heb", weet hij.
Wesly Dijs in actie
Wesly Dijs in actie © Orange Pictures

World Cup-tickets

Het WK kwalificatietoernooi is op meerdere vlakken interessant. Voor Dijs liggen tickets voor twee World Cups (dan moet hij in de top-5 rijden) en het WK Afstanden (dan moet hij in de top-3 rijden) in het vooruitzicht.
"Mijn doel is om de World Cups te halen, dus ik wil in de top-5 eindigen", zegt Dijs, wijzend op de twee afstanden die hij rijdt. "Alles daarboven zie ik als een cadeautje. Het niveau is zo hoog en zo breed in Nederland, dat top-5 mijn doel is."
Natuurlijk wil ik ook naar het WK Afstanden, maar mijn kwalificatietoernooi is niet mislukt als ik vierde word
Wesly Dijs over zijn kansen op een top-3
Op het NK Afstanden werd de Soester nochtans derde op de 1500 meter, achter topfavorieten Thomas Krol en Patrick Roest. "Maar daar deden Kjeld Nuis en Koen Verweij toen niet aan mee, dus dat wordt nog spannend. Natuurlijk wil ik ook naar het WK Afstanden, maar mijn kwalificatietoernooi is niet mislukt als ik vierde word."
"Ik schat Krol en Roest wel in voor de top-3, dus het wordt met Kjeld en Koen heel spannend om die derde plek voor het WK. Er is heel veel mogelijk, maar als Kjeld zijn oude niveau haalt... Daarom is het wel leuk en mooi om tegen hen te racen", kijkt Dijs vooruit.

Live op de radio

Het WK kwalificatietoernooi wordt van 26-28 december verreden in Thialf. Naast Dijs staan nog vier regiogenoten op de startlijst van diverse afstanden.
Het WK kwalificatietoernooi is zondag 27 december live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM). Vanaf 14.00 uur mis je niets van de wedstrijden van Wesley Dijs. Ook Merijn Scheperkamp, Selma Poutsma en Bart Hoolwerf komen die dag in actie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.