RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

AZ voor FC Utrecht lastige laatste klus van 2020: 'Ze hebben de draad goed opgepakt'

UTRECHT - Terwijl de hele eredivisie tot het tweede weekend van januari met reces is, spelen FC Utrecht en AZ zondag hun laatste wedstrijd van 2020. Het betreft het inhaalduel uit de eerste speelronde, toen de Alkmaarders van de KNVB uitstel kregen vanwege Europese verplichtingen. Gezien de competitieresultaten van AZ rond die Europese wedstrijden en de resultaten van nu, was het voor Utrecht mogelijk gunstiger geweest om die wedstrijd al in september te spelen.

"Ze zijn de laatste weken inderdaad goed op dreef", stelt FC Utrecht-trainer René Hake. "Ze hebben na de Europese campagne de draad goed opgepakt." Hake weet dan ook dat de laatste wedstrijd van het jaar er één is tegen een lastige tegenstander. "Je kent de individuele kwaliteiten van het team en ze zetten agressief druk. We zullen snel moeten handelen in de ruimtes als we zelf aan de bal zijn."

'We zullen snel moeten handelen in de kleine ruimtes'


Net als FC Utrecht had AZ gedurende het seizoen te maken met een trainerswissel: Arne Slot ging, Pascal Janssen kwam. Hake denkt niet dat er bij AZ daardoor veel veranderd is. "In de totale speelwijze niet, maar daar ben ik nog niet echt mee bezig geweest. Collega stafleden zijn daar dieper in gedoken. En ze hebben nu wat blessures, zoals Dani de Wit. Dat betekent toch dat ze een andere aanvallende middenvelder op moeten stellen."

Hake zelf kan tegen AZ niet beschikken over Adam Maher, Emil Bergström, Maarten Paes en Loen Guwara. "En de schade van Emmen moet nog worden opgemaakt", aldus de trainer.

Goed tegen topploegen
FC Utrecht won afgelopen dinsdag eindelijk weer eens. Tegen Emmen werd het 3-2. Maar daaraan voorafgaand speelde de ploeg van Hake goede wedstrijden tegen vooral de 'grote drie'. Zowel tegen Ajax, als tegen PSV en Feyenoord, kreeg een goed FC Utrecht minder dan het verdiende. De wedstrijden tegen onder meer Emmen, ADO en Fortuna Sittard verliepen daarentegen veel moeizamer.

"Ik denk dat in de fase waarin wij zitten, als je zo lang op rij niet wint, dan maakt het echt niet uit hoe je de wedstrijd wint", zegt Justin Hoogma over de zege op Emmen. "Dan win ik liever zo dan dat we een hele goede wedstrijd spelen en verliezen."

Waarom Utrecht het tegen de grotere clubs zoveel beter doet, is voor de verdediger moeilijk te duiden. "Misschien ligt het ons iets beter als we meer ruimte in de counter krijgen. Maar wat we tegen Ajax, PSV en Feyenoord laten zien, moeten we elke wedstrijd kunnen brengen, dan kunnen we ook van dat soort tegenstanders winnen."

'Wat we tegen Ajax, PSV en Feyenoord laten zien, moeten we elke wedstrijd kunnen brengen'


Hoogma denkt in elk geval niet dat het een motivatiekwestie is. "Al zou je dat wel kunnen denken, als je een paar dagen na die wedstrijd tegen Ajax tegen Fortuna niet thuis geeft. Waar het wel aan ligt is moeilijk te zeggen, maar daar ligt het niet aan."

Ook Hake erkent dat zijn ploeg sterker voor de dag komt tegen de op papier sterkere ploegen. "Maar we hebben ook tegen de op papier kleinere clubs bij fases goed gespeeld. Dat was alleen te weinig om te winnen."

Contractverlenging?
Op de vraag of Hake al technisch-directeur Jordi Zuidam heeft gesproken over zijn toekomst na de korte winterstop, wil de oefenmeester niet ingaan. "Zullen we daar mee stoppen?"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -