Afzwaaiende Maikel de Harder: 'Mijn eerste derby's speelde ik met knikkende knieën'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Hij is pas 30, en zou nog best een paar jaar mee moeten kunnen. Maar Maikel de Harder vindt het mooi geweest. De middenvelder van IJsselmeervogels zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. "Ik wil me honderd procent kunnen geven, en dat wordt steeds moeilijker."
Het kantelpunt voor de geboren Bunschoter lag in januari 2020. "Mijn dochter werd geboren, dat was ons tweede kind. Het combineren van het gezin met mijn eigen schildersbedrijf en het voetballen werd steeds zwaarder", vertelt De Harder. "Dat bedrijf loopt goed, ik heb hartstikke veel opdrachten. Maar omdat ik een eenmanszaak heb, doe ik alles zelf."
Dat ik na twee coronaseizoenen op een rare manier stop? Ach, het loopt zoals het loopt, ik ben daar nuchter in
Maikel de Harder
"Soms zat ik na de training 's avonds laat nog offertes te maken of facturen op te stellen. Zestig uur per week werken is geen uitzondering. En als je dan twee jonge kinderen hebt, en je moet ook nog eens drie avonden trainen en op zaterdag voetballen, dat hou je niet vol. Zeker niet als je zoals ik alles op honderd procent wilt doen."
"Natuurlijk vind ik het jammer. Ik heb er ook lang over nagedacht. Maar volgend jaar wordt ook mijn nieuwe huis opgeleverd, dat levert ook weer veel drukte op. Dit was het moment om te stoppen. Dat ik na twee coronaseizoenen op een rare manier stop? Ach, het loopt zoals het loopt, ik ben daar nuchter in."

Laatste wedstrijd

De Harder sluit niet uit dat de competitiewedstrijd in Katwijk tegen Quick Boys, op 3 oktober, zijn laatste is geweest. "Ik weet niet of we dit seizoen nog voetballen. Met de huidige cijfers zullen ze heel voorzichtig zijn. Natuurlijk hoop ik wel nog een wedstrijd te spelen, maar ik heb ook nog een schorsing staan."
Stijlvol in duel met Barry Beijer (Spakenburg)
Stijlvol in duel met Barry Beijer (Spakenburg) © Geert Lommers
Die schorsing is een gevolg van de rode kaart die hij kreeg tegen Quick Boys. "Dat zou wel een raar einde zijn van een mooie loopbaan. Het was wel een terechte rode kaart, maar geen opzettelijke overtreding. Ik was gewoon te laat." Heel anders dan die andere rode kaart, toen hij in de derby tegen Spakenburg tegenstander Mike Vreekamp een kopstoot gaf. "Toen had ik een black-out, daar verloor ik mijzelf."

Hoogtepunten

Maikel de Harder keerde in 2009, na als jeugdspeler bij Ajax en FC Utrecht te hebben gespeeld, terug bij zijn IJsselmeervogels. "Roy Wesseling was trainer, die durfde me de eerste wedstrijd nog niet op te stellen. Vanaf de tweede wedstrijd stond ik vast in de basis", herinnert De Harder zich.
Juichen met Kevin (links) en Jeffrey Winter. "Kevin is beste met wie ik gespeeld heb"
Juichen met Kevin (links) en Jeffrey Winter. "Kevin is beste met wie ik gespeeld heb" © Orange Pictures
Die eerste periode was achteraf gezien ook het mooist. "De eerste derby's speelde ik met knikkende knieën van de spanning. En we werden vaak kampioen. We hadden destijds ook geweldige spelers, Kevin Winter is de beste met wie ik gespeeld heb. En we hadden Raymond Bronkhorst en Kwong-Wah Steinrath, een geweldige spits. Die had echt alles."
Dat trio staat ook in het elftal van de beste spelers met wie De Harder bij de Vogels samenspeelde. "Het is wel een moeilijke vraag, want je doet ook jongens tekort, André Kemper en Jeffrey Winter bijvoorbeeld. Maar ik kan er maar elf noemen."
De Harders favoriete elftal. Op ons verzoek stelde hij ook zichzelf op
De Harders favoriete elftal. Op ons verzoek stelde hij ook zichzelf op © RTV Utrecht
In totaal maakte de middenvelder 77 doelpunten voor IJsselmeervogels. "De mooiste en belangrijkste was in één van mijn eerste seizoenen. In de nacompetitie om de zaterdagtitel tegen Excelsior'31 maakte ik vlak voor tijd de winnende. Voorzet Steinrath, volley van mij." Een andere treffer waaraan De Harder goeie herinneringen bewaart is één van zijn twee derbydoelpunten. "Wij speelden thuis. Een zwabberbal van een meter of dertig. Was ook wel een foutje van Sven Taberima."

Aanvoerder

Hoewel hij als geboren Bunschoter ruim 300 duels in de hoofdmacht van IJsselmeervogels speelde en dus één van de meest ervaren spelers is, draagt De Harder ook dit seizoen niet de aanvoerdersband. "Ik neem in het veld wel het voortouw, maar ik ben geen leider van een team", zegt hij daarover. Dat Gert Kruys hem bij zijn aantreden in 2013 wel tot captain bombardeerde, beschouwt hij als een foutje van de trainer. "Gert wilde een jongen uit het dorp aanvoerder maken, dat werd ik. Maar ik ben dus geen aanvoerder. Het is snel teruggedraaid."
Augustus 2012, De Harder viert een van zijn 77 doelpunten, hier tegen Montfoort
Augustus 2012, De Harder viert een van zijn 77 doelpunten, hier tegen Montfoort © Gerrit van Keulen
Hoewel De Harder zijn sportieve hoogtepunten met IJsselmeervogels beleefde in de jaren 2009, 2010 en 2011, vindt hij als voetballer de laatste seizoenen mooier. "In de tweede divisie is het niveau veel hoger dan destijds in de hoofdklasse, en de entourage met FOX erbij is ook bijzonder. Ja, wij zijn niet meer altijd de beste, dat is wel jammer."
"De wedstrijdspanning op zaterdag, die zal ik het meest missen", besluit De Harder. "En de ambiance op de Westmaat. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik die in mijn begintijd mooier vond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.