Door de Lens van Ankie: "Maak er iets moois van."

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Bij een frisse start van een nieuw jaar hoort altijd een kleine vooruitblik. Wat gaat het jaar brengen? Ik sla zojuist de sportpagina van de krant open en zie daar paginagroot de sportkalender 2021 afgedrukt staan. Mooie actiefoto's van bekende topsporters sieren de jaaragenda.
Eventjes zet ik de realiteit van alledag aan de kant en bekijk wat voor moois we de komende maanden allemaal kunnen verwachten. Waterpolo, hockey, atletiek, wierennen, voetbal,
paardensport, volleybal, turnen, tennis, golf, roeien, van alles staat er gepland.

Stilte ná de storm

Met mijn ogen dicht zie ik het allemaal al voor me: opgetogen winnaars, teleurgestelde verliezers, verbeten blikken tijdens de strijd en opperste concentratie voor de start. De stiltes vóór en de herrie ná de storm. Dat zijn de beelden die mij altijd het meeste bijblijven. En daar zit 'm nog net wel even de kneep.
Want hoewel de vreugdekreten van sommige sporters de trommelvliezen hevig doen trillen is er zonder publiek weinig herrie. En ook al verstomt alles er omheen op het moment dat er een bijzondere prestatie wordt verricht, stilte dringt pas echt tot in je botten door met veel mensen om je heen.
De NK atletiek van dit jaar zal ik daarom ook nooit meer vergeten. De eerste grote wedstrijd zonder publiek. Geen mensen langs de kant, geen speaker om de boel een beetje op te jutten, maar toch geen stilte. Het deed eerder denken aan een radiohoorspel waarbij de verkeerde geluiden te hard werden ingezet. Knisperende papieren van de juryleden, neerploffende sporttassen en fluisterende stemmen klonken luid over de baan.

Surrealistisch

Door het surrealistische van de situatie lag mijn focus toen veel meer dan anders bij de details: het pistool van de starter, de bel voor de laatste ronde en de voeten van Femke Bol bij de start van de tweehonderd meter. Ik zeg het al jaren tegen mijn collega's en de andere 'happy few' die met hun neus bij al die prachtige sportmomenten helemaal vooraan mogen staan: "Maak er iets moois van."
En doe je het niet voor jezelf, doe het dan op zijn minst voor al die mensen die er niet bij zijn, maar dat wel graag zouden willen. 'Onder voorbehoud van corona' staat er met kleine letters onder het krantenbericht. 2021: ik ga mijn stinkende best doen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.