Amateurtrainers somber over hervatting competitie: 'Het competitiegevoel is weg'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - Nu de volgende persconferentie van het kabinet nadert en een langere lockdown dreigt, dringt zich ook de vraag op wat er dit seizoen nog kan en mag in het amateurvoetbal. De competities liggen al sinds oktober stil, en trainen gebeurt nog slechts sporadisch. De KNVB presenteerde begin december al een plan voor een alternatieve competitie, maar inmiddels rijst de vraag of daar nog genoeg tijd voor is. RTV Utrecht maakte een rondgang langs de trainers van de tweede divisieclubs in onze provincie.
"Ik ben normaal gesproken heel positief, maar ik zie het nu somber in", zegt Spakenburg-trainer Eric Meijers. Zijn GVVV-collega Jochem Twisker is stelliger. "We moeten dit seizoen niet meer gaan voetballen." Berry Smit van IJsselmeervogels stelt: "Het competitiegevoel is weg. Ik heb het gevoel dat ik op Schiphol aankom en hoor dat ik een uur vertraging heb, terwijl ik zelf al weet dat het vliegtuig helemaal niet meer gaat."
Meijers is er wel voorstander van om de al gestarte competitie tot de helft uit te spelen. Dat is het scenario dat veel clubs in november al bepleitten, maar dat door de KNVB niet als keuze-optie werd gepresenteerd. In dat geval zou de competitie zelfs nog kunnen worden afgemaakt als er pas op 1 april wordt gestart. "Het is de meest logische en de meest eerlijke optie." Berry Smit sluit zich daarbij aan. "Maar zonder promotie en degradatie."

Onverantwoord en oneerlijk

Voor Twisker is zelfs die optie niet bespreekbaar. "Mensen zullen wel zeggen dat ik een belang heb omdat we niet zo hoog staan, maar er is onder geen enkele omstandigheid nog sprake van een reglementair competitieverloop", zegt de GVVV-trainer. "Jong Sparta en Jong Volendam worden beschouwd als profs, die hebben gewoon al die tijd door mogen trainen. En dan hoor ik ook nog het gerucht dat sommige amateurclubs gewoon elf-tegen-elf trainen met bewaking op de parkeerplaats."
"Ik sluit mij volledig aan bij wat Gert Jan Tamerus, de trainer van Koninklijke HFC, heeft gezegd", vervolgt de GVVV-trainer. "Het is fysiek onverantwoord. Kijk eens hoeveel blessures ze bij Liverpool hebben, met voldoende training en de beste medische begeleiding. Wat denk je dat er bij ons gebeurt als we na een half jaar ineens weer volle bak gaan trainen en wedstrijden spelen? Daar kan je geen promotie en degradatie aan ophangen."
Berry Smit herkent dat. "Als ik kijk hoeveel werk wij in juni hebben gehad om de boel fit te krijgen. En toen hadden die jongens drie maanden niet gespeeld. Nu zijn dat er straks vier. Voetballen onder druk is vragen om blessures."
En dan hoor ik ook nog het gerucht dat sommige amateurclubs gewoon elf-tegen-elf trainen met bewaking op de parkeerplaats
Jochem Twisker
Toch denkt Twisker niet dat er helemaal niet meer gevoetbald moet worden. Hij pleit ervoor om een soort van bekertoernooi te spelen met de tweede divisieclubs. "Zonder de beloftenteams heb je zestien ploegen. Maak vier poules van vier en laat de vier poulewinnaars in een halve finale en een finale om een beker spelen. Dan speel je toch nog ergens om."
"Dat is een leuk plan", reageert IJsselmeervogels-coach Berry Smit op het idee van Twisker. "Het is goed om de beentjes weer in beweging te krijgen, en als er publiek mag komen levert het ook nog wat inkomsten op."

Volgend seizoen

Alle trainers zijn al volop bezig met het nieuwe seizoen. Zowel Meijers als Smit en Twisker verlengden hun contract al in november. Spakenburg trok al twee versterkingen aan en verlengde veel contracten. GVVV is nu bezig de selectie voor volgend seizoen vorm te geven. "We werken aan een een fris en dynamisch elftal", zegt Twisker, die binnenkort nog een nieuwe aanvaller hoopt te begroeten. "Maar we moeten ons richten op spelers met potentie, wij hebben niet het geld om gevestigde namen te halen."
Bij IJsselmeervogels lijkt hetzelfde aan de hand te zijn als bij GVVV: minder sponsorinkomsten door de Coronacrisis. Het gevolg is dat de club afscheid neemt van gevestigde namen als Ahmed el Azzouti en Robbert Olijfveld, en geen grote nieuwe aankopen doet. "Bij ons stromen een paar hele talentvolle jongeren door, en er gaan er een paar weg die dichter bij huis willen spelen. Sommige hadden we best willen houden, maar zij kiezen voor iets anders. Dus moeten we doorselecteren."