Slovenië geeft handballers pak slaag

Patrick Miedema (links)
Patrick Miedema (links) © Orange Pictures
NIEUWEGEIN - De Nederlandse handballers zijn er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Slovenië in de EK-kwalificatie te winnen. De sterke Oost-Europese ploeg gaf in het Topsportcentrum van Almere Oranje een afstraffing: 34-23.
Door de nederlaag blijft de ploeg met international Patrick Miedema uit Nieuwegein op 2 punten staan in de poule, dankzij de zege in november op Turkije. Komende zondag is de uitwedstrijd tegen Slovenië in Celje. Uitgeschakeld is Nederland zeker nog niet.
Oranje begon nog goed tegen Slovenië, de nummer vier van het vorige EK en later deze maand ook deelnemer op het WK. De trefzekere broers Kay en Jorn Smits hielpen Nederland zelfs aan een voorsprong van 15-14 bij rust.
Patrick Miedema
Patrick Miedema © Orange Pictures

Slovenen stellen orde op zaken

Maar na de pauze zette Slovenië meteen orde op zaken en sloeg met vijf treffers op rij meteen een gat van vier goals. De bezoekers, met veel spelers in dienst bij Europese topclubs, gaven vervolgens Oranje een les in effectief handbal en liepen uit naar een enorme voorsprong. De thuisploeg scoorde in de tweede helft slechts acht keer.

Corona hindert Oranje

Het duel voltrok zich vanwege het coronavirus in het 'nieuwe normaal', dus voor lege tribunes. Een ongewoon beeld bij een handbalinterland in Nederland, waar juist de fans er altijd een sfeervol spektakel van maken. Het coronavirus hield ook de Nederlandse ploeg in aanloop naar het team in zijn greep. Spelmaker Luc Steins testte vorige maand positief en miste daardoor al met zijn club Paris Saint-Germain de Final Four van de Champions League. Steins voegde zich begin januari wel bij Oranje op Papendal, maar was gedwongen alleen op zijn hotelkamer te blijven omdat hij maar niet negatief testte. Ook op de wedstrijddag waren zijn waardes nog niet goed.