Handbalcompetities voorlopig niet van start, lockdown heeft gevolgen

De handbalselectie van Fortissimo
De handbalselectie van Fortissimo © Fortissimo
PROVINCIE UTRECHT - De verlengde lockdown in Nederland heeft de nodige gevolgen voor enkele topsportcompetities. Handbal, tafeltennis en badminton gaan voorlopig niet van start, zo lang de lockdown duurt.

Handbal

"Zo lang de lockdown duurt, gaan wij niet beginnen", zegt Sjors Rüttger, directeur van het Nederlands Handbalverbond (NHV). "Om ethische, maatschappelijke en gezondheidsredenen. Nu de lockdown is verlengd, willen we pas op 1 maart met de competities beginnen. Al zullen we nog wel met de clubs om de tafel gaan zitten. Wij hoeven geen voorkeursbehandeling. Bovendien voorkom je met een of twee testen niet dat corona zich van Emmen naar Sittard verplaatst."
Rüttger vindt het niet vreemd dat andere sporten wel weer zijn begonnen. "Het is ook niet te vergelijken. Bij het basketbal heb je op het hoogste niveau te maken met 95 procent profs, bij ons met 95 procent amateurs. Mensen hebben gewoon een baan en werkgevers hebben ook liever niet dat ze gaan sporten."
Slecht nieuws dus voor de mannen van Handbal Houten en de vrouwen van Fortissimo uit Cothen. Beide regioteams komen uit in de eredivisie.

Tafeltennis

Namens de tafeltennisbond NTTB valt woordvoerder Dennis Rijnbeek hem bij. "Het is voor onze clubs ook te ingewikkeld om te voldoen aan alle voorwaarden. Zo hebben de meeste tafeltennisclubs bijvoorbeeld geen eigen teamarts. Er wordt ook niet getraind omdat ook daarbij het protocol geldt van twee keer in de week testen."
De eredivisie tafeltennis uitspelen moet volgens Rijnbeek wel lukken. Zorgelijker is de situatie in de lagere klassen. "Daar is de najaarscompetitie niet eens afgerond. Dat wordt een grotere puzzel", zegt hij.
In onze provincie spelen VTV uit Nieuwegein en het Veenendaalse SKF in de eredivisie vrouwen.

Badminton

Badmintonbond Nederland beraadt zich nog, maar de kans is klein dat de eredivisie in die sport snel weer begint. In december stelde die bond al dat een hervatting van de competitie in strijd is met de oproep van het kabinet het aantal reisbewegingen te beperken om zo het coronavirus terug te dringen.
Binnen onze regio is BC Amersfoort actief op het hoogste niveau in Nederland.
De hal van BC Amersfoort op archiefbeeld
De hal van BC Amersfoort op archiefbeeld © Donald Budie / RTV Utrecht

Korfbal

In alle klassen onder de Korfbal League (en Reserve Korfbal League) zal dit seizoen geen zaalcompetitie plaatsvinden. Dat is de conclusie van korfbalbond KNKV na de persconferentie van het kabinet op dinsdagavond, waarin duidelijk werd dat de huidige lockdown wordt verlengd.
Door dit besluit is een verantwoorde start van de zaalcompetitie op 6 februari, het laatst mogelijke moment in de eind oktober door het KNKV opgestelde routekaart, helaas niet meer mogelijk.
Dat betekent dat in de provincie Utrecht alleen Dalto uit Driebergen, dat actief is in de Korfbal League, in actie mag komen de komende weken.

Waterpolo

De waterpoloërs hervatten ondanks de verlengde lockdown het seizoen op 23 januari met het bekertoernooi. Die datum werd in december al bepaald en verandert niet, zegt Edwin Hoogerwerf, projectleider waterpolo- en breedtesport van zwembond KNZB.
"Sinds 2 januari zijn de clubs weer in training in de veertien zwembaden die hiervoor open mogen zijn. Zolang er niet door VWS wordt gezegd dat het onverantwoord is, gaan we beginnen", aldus Hoogerwerf. Goed nieuws dus voor UZSC (mannen en vrouwen) en ZPC Amersfoort.

Basketbal

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) peinst er nog niet over de competities onder de Dutch Leagues niet meer te hervatten. Ook na de dinsdag aangekondigde verlenging van de lockdown blijft de bond hopen dat er eind februari gespeeld kan worden. In dat geval wordt er een halve competitie afgewerkt.
"Onze planning voor de competities moeten we even verder uitstellen, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er nog zo veel mogelijk gespeeld kan worden", zegt NBB-voorzitter Joop Brakenhoff.
De topcompetities, met onder meer Utrecht Cangeroes bij de vrouwen, gaan dus in ieder geval spoedig van start.

Volleybal

De verlenging van de lockdown heeft volleybalbond Nevobo doen besluiten dat er in de competities geen sprake zal zijn van promotie of degradatie. Nu er sowieso, behalve op het hoogste niveau, tot zeker 10 februari niet gespeeld kan worden vanwege de coronamaatregelen is de tijd te kort om zelfs halve competities uit te spelen.
Eerder was al bekend dat er in de eredivisie zowel bij de mannen als de vrouwen geen sprake zal zijn van degradatie. Afgelopen weekend is Taurus uit Houten begonnen aan de eredivisie volleybal.

Topsport mag doorgaan

De voetballers in de Eredivisie (m/v) en Keuken Kampioen Divisie mochten al gewoon doorgaan. Vanaf 17 december werd er ook voor de topcompetities in andere sporten een uitzondering gemaakt, ook nadat premier Rutte kort ervoor de lockdown haf afgekondigd. Het leidde ertoe dat in het basketbal en volleybal inmiddels met een strak protocol weer op het hoogste niveau wordt gespeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.