Kritische Kruys: 'Leiders FC Utrecht gaven niet thuis tegen Vitesse'

© Orange Pictures
UTRECHT - Sinds het vertrek van John van den Brom naar RC Genk heeft FC Utrecht elf wedstrijden gespeeld. Daarvan werd er slechts één gewonnen. Het dieptepunt was afgelopen dinsdag, toen een slecht FC Utrecht met 1-0 verloor van Vitesse. "We zijn door de ondergrens gegaan vandaag", zei trainer René Hake direct na afloop.

Leiders gaven niet thuis

Hoewel zo goed als het hele team niet thuis gaf, is analist Gert Kruys in Een Berg Sport vooral kritisch op Adam Maher en Simon Gustafson. "Ik vind wel dat zulke spelers het team aan de hand moeten nemen. Tegen Vitesse waren ook de twee kapiteins heel slecht. Voor Maher had Kruys overigens wel een excuus. "Hij stond op een positie waarop hij zich niet goed kon manifesteren."
'Kapiteins hadden het team bij de hand moeten nemen'
Gustafson leed volgens Kruys te vaak makkelijk balverlies, en verviel daarbij in een oude fout. "Zijn lichaamstaal was daarna niet goed. Ik wil de slechte wedstrijd niet op die twee afschuiven, maar zij hebben wel de kwaliteiten om het team naar een hoger niveau te brengen. Als het niet loopt moet je knokken voor wat je waard bent, dat hoort ook bij FC Utrecht. FC Utrecht mag wel eens verliezen, maar dan je moet wel wat passie en temperament tonen."

Kerk uit vorm

Een andere speler die tegen Vitesse niet thuis gaf, was Gyrano Kerk. De aanvaller werd eerder dit seizoen nog door Gert Kruys aanbevolen bij de bondscoach. "Kerk heeft vorig jaar en begin dit seizoen zijn waarde bewezen, daarom was er veel belangstelling", aldus de RTV Utrecht-analist. Maar het kwam niet tot een transfer, en FC Utrecht waardeerde het contract van de snelle aanvaller op. "Vanaf dat moment lijkt het alsof het steeds iets minder wordt", aldus een kritische Kruys. "Hij heeft veel kwaliteiten maar was tegen Vitesse onherkenbaar."
Als je wegloopt voor concurrentie kan je beter niet gaan voetballen
Mark van der Maarel
Toen de spelersbus van FC Utrecht dinsdag terugkeerde in Utrecht, stonden boze fans de spelers op te wachten. De eerste die naar buiten ging en het gesprek met de fans aanging, was Mark van der Maarel. "De wedstrijd was slecht en de ranglijst ziet er al een tijdje slecht uit", zei hij in Een Berg Sport. "Dus wat dat betreft begrip voor de supporters, en het heeft ook indruk gemaakt. En het gaat ook bijdragen aan een positief resultaat tegen Heracles."

Veel rechtsbacks

Van der Maarel werd deze week ook direct geraakt door de komst van Hidde ter Avest, de vierde rechtsback in de selectie van René Hake. "Jordi Zuidam denkt geloof dat we met vier rechtsbacks moeten spelen, maar volgens mij is één genoeg", reageert Van der Maarel lakoniek. "Maar als je wegloopt voor concurrentie kan je beter niet gaan voetballen. En als de club vindt dat er een speler bij moet komen, moeten wij ons daarin schikken." De ervaren verdediger toont zich ook strijdbaar. "Ik heb vaak bewezen dat ik altijd weer terugkom."
Kruys is helder in zijn oordeel. "Het is geen goeie zaak als je teveel spelers voor dezelfde positie hebt. Dus ik ga ervan uit dat daar nog wel wat gaat gebeuren." Daarmee doelt Kruys een mogelijke transfer van één van de rechtsbacks vóór 31 januari, misschien wel die van Van der Maarel. "Het aantrekken van Hidde is niet goed voor mijn positie, maar jullie weten mijn binding en jullie weten hoe ik erin zit", zegt de routinier. "Maar als zich iets voordoet waarvan ik denk dat ik het niet kan laten lopen, zal ik het gesprek aangaan."
De Tap van Ap, met de prognoses voor FC Utrecht - Heracles
De Ode van Korneel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.