Philip Ties stopt als topamateur: 'Ga het heel erg missen, maar het is mooi geweest'

© Orange Pictures
VEENENDAAL/BUNNIK - De loopbaan van Philip Ties in de top van het amateurvoetbal zit er na dit seizoen op. De 34-jarige speler heeft aan zijn huidige club GVVV laten weten dat hij ermee stopt. "Als we dit seizoen niet meer spelen, heb ik in ieder geval mijn laatste wedstrijd gewonnen", grapt Ties in gesprek met RTV Utrecht.
Hij doelt op de wedstrijd tussen GVVV en Noordwijk van 10 oktober 2020. Einduitslag 2-1. Misschien was het wel de laatste wedstrijd van Ties, zonder dat hij dat wist. Dinsdag kwam het nieuws naar buiten over het besluit van de aanvallende middenvelder, maar hij heeft de knoop al lang geleden doorgehakt.
Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op.
Philip Ties

Perspectief

"In november heb ik technisch manager Rob de Boer al gebeld. Dat het mooi is geweest", legt Ties uit. "Zoals het nu gaat, daar is niets aan. Het is nu al het tweede seizoen dat we in een soort Mickey Mouse-competitie spelen. Ik ben daarnaast ook niet meer de jongste, dus moet je keuzes maken. Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op."
Vanwege de coronamaatregelen is er voorlopig weinig perspectief. De speler uit Bunnik hoopt dat het seizoen 2021-2022 weer normaal kan verlopen. "Maar daarover is ook nog geen zekerheid. Kunnen we blijven trainen? Geen idee. Nu spelen we zes wedstrijden en is het weer afgelopen. Dan mogen we weer trainen, maar zonder perspectief. Dat schiet niet op."
De aanvoerder van GVVV houdt zich nog wel fit. "De sportschool vind ik echt verschrikkelijk, dus ik ben vooral aan het hardlopen. Maar ik houd van competitie. Ik kan nog wel eens gaan tennissen of padel spelen... Maar waar ik het voor doe zijn de wedstrijden tegen Spakenburg, tegen Katwijk. Samen met de jongens", aldus Ties.
"Ik hoop vooral dat ik dit seizoen mijn loopbaan nog mooi af kan sluiten. Daarom ben ik zoveel aan het lopen om nog fit te blijven."

Verantwoordelijkheidsgevoel

Voetbal is ruim twintig jaar onderdeel van het leven geweest van Philip Ties. "Ik heb zoveel gevoetbald. Op een gegeven moment ook in de eerste elftallen. Maar ik merk dat ik nu in de lockdown ook druk ben met mijn gezin en met mijn werk. Er zijn ook andere leuke dingen", geeft hij aan.
"Mijn vrouw vroeg vorig jaar al of ik niet minder kon gaan trainen. Dat had ik ook geregeld met GVVV voor dit seizoen, maar toch ging ik elke keer. Ik voelde me verantwoordelijk, zeker toen het wat minder ging. Vanuit mezelf wil ik altijd volle bak gaan. Daar haal ik mijn energie uit. En dat is nu ook helemaal weggevallen", zegt Ties.
Philip Ties juicht namens Spakenburg
Philip Ties juicht namens Spakenburg © Geert Lommers
FC Emmen, ACV, Staphorst, Genemuiden, HHC Hardenberg, drie seizoenen Spakenburg en twee seizoenen GVVV. De loopbaan van Philip Ties in het kort. Als hoogtepunten noemt hij de behaalde kampioenschappen en gespeelde bekerduels tegen profclubs. Wedstrijden tegen NEC, Willem II en recent nog de kraker met GVVV tegen PSV.
Het zijn momenten om nooit te vergeten. En een voetballer die zegt te gaan stoppen, stopt natuurlijk niet écht. "Ik zou wel door kunnen gaan op een lager niveau. Ik heb me altijd thuis gevoeld in het voetbal en ik heb veel vrienden gemaakt. Ik zal altijd nog wel ergens wat gaan voetballen", zegt hij.

Gevoelskwestie

"Maar dat moet ik nog even zien. De vraag is wat ik wil. Ik ga daarbij puur af op mijn gevoel, maar op divisie-niveau ben ik nu wel klaar. In de eerste klasse, de tweede klasse of de derde klasse? Dat kan nog wel. Het probleem is dat dat nu ook nog zo onzeker is", aldus Ties.
Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd.
Philip Ties
"Maar er zijn meer opties. Ik heb een zoontje en kan hem gaan trainen in de jeugd", legt hij uit. "Ik zie mezelf alleen niet het trainersvak ingaan en hele avonden op het veld staan. Dan vind ik werken in een technische commissie leuker, om te gaan bouwen aan een team. Ik heb een groot netwerk en een staat van dienst op niveau. Maar dat is ook iets om te ervaren."
"Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij daarom een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd. Vaak nog meer tijd dan als voetballer zelf. Ik heb nu wel wat contacten, maar nog niet concreet om ergens mee te gaan lopen. Eerst wil ik mijn loopbaan waardig afsluiten", aldus Ties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.