Succescoach Ruder weg bij Fortissimo: 'Ploeg heeft iets nieuws nodig'

Ruder in gesprek met Namen en Rugnummers
Ruder in gesprek met Namen en Rugnummers © eelco schaap photography
COTHEN - De handbalvrouwen van Fortissimo moeten op zoek naar een nieuwe coach. Willem-Jan Ruder heeft aangegeven na vijf jaar te vertrekken bij de ploeg uit Cothen.
"Het was mijn eigen beslissing", geeft Ruder aan tegen RTV Utrecht. "Ik heb er lang over nagedacht, of het wel slim en zinvol was om door te gaan. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ploeg toe is aan iets nieuws."

Promotie

Onder leiding van Ruder promoveerde Fortissimo vorig seizoen naar de eredivisie handbal. Als nummer twee van de eerste divisie mochten de Cothense dames een niveau hoger gaan spelen. Vanwege de coronacrisis is dat eredivisie-seizoen stopgezet.
Inmiddels heeft het NHV besloten om helemaal geen handbalcompetitie meer te spelen in het seizoen 2020-2021, ondanks een uitzonderingspositie van de overheid. Fortissimo kan zich daardoor richten op het nieuwe seizoen, met een nieuwe coach aan het roer.
Ook als we een heel seizoen hadden gespeeld, was ik gestopt na dit seizoen
Willem-Jan Ruder
"Ik ben van het principe dat een trainer maximaal drie jaar kan blijven zitten, dus wat dat betreft heb ik mezelf al overtroffen", lacht hij. "De situatie rondom de coronacrisis heeft niet meegespeeld bij mijn beslissing. Ook als we een heel seizoen hadden gespeeld, was ik gestopt na dit seizoen."
Ruder had zelf een gesprek aangevraagd met de technische commissie van Fortissimo. Dat gesprek was dinsdagavond. "De commissie was een beetje verrast, maar ze begrepen het wel. De selectie heb ik het daarna ook verteld. Eerst krijg je weinig reacties, maar daarna kreeg ik nog veel lieve berichtjes dat ze het jammer vinden."
Het handbalverbond heeft de wens uitgesproken om vanaf het weekend van 10 en 11 april een alternatieve competitie te spelen. De topclubs worden dan ingedeeld in groepen van zes, waarna tien duels gespeeld gaan worden.

"In principe sta ik dan nog voor de groep, tenzij Fortissimo een nieuwe trainer vindt die dan al wil beginnen. Dan ga ik niet mijn plekje opeisen hoor", zegt de trainer.

Trots

Een woord dat terugkeert in de reacties van de speelsters is 'trots'. Ruder deelt die mening. "Zeker, vooral als je kijkt welke groei we hebben doorgemaakt de afgelopen vier en een half jaar", zegt hij.
De oefenmeester wil doorgaan als trainer, maar heeft nog geen concrete aanbiedingen op zak. "Als een club wil praten, dan ga ik zeker het gesprek aan. Ik kijk dan vooral naar het potentieel. Op welk niveau het dan is, maakt mij niet uit", aldus Ruder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.