Door de Lens van Ankie: 'Iedereen ziet iets anders'

© Fotostudio Redgreenblue
PROVINCIE UTRECHT - 'Wat zouden ze zien?' Vijf speelsters van Kampong 1 kijken zondagmiddag vanaf de zijlijn naar hun ploeggenoten tijdens de oefenwedstrijd tegen HGC. Een vriendschappelijk potje hockey op het hoogste niveau om er weer in te komen. Volgende week gaat de competitie weer verder waar hij een paar maanden geleden gebleven is.
Ze willen graag het veld in en staan te trappelen van ongeduld. Ik bekijk ze vanaf de grote tribune, waar bij gebrek aan publiek alle ruimte is om het spel eens van een andere kant te fotograferen. Zat ik in het oude normaal altijd op zo'n klein onhandig wiebelend visstoeltje ergens langs de lijn, met in mijn achterhoofd voortdurend de gedachte dat die bal ook wel eens mijn kant uit kon komen als ik pech had, loop ik vandaag heerlijk ontspannen over de tribunes.

Perspectief

Ik zit dan eens hier en dan eens daar. Het geeft me een heel andere, frisse kijk op de sport. Als fotograaf ben je altijd op zoek naar een goed standpunt. Het standpunt maakt namelijk het verschil. Met het standpunt dat je inneemt laat je anderen zien hoe jij de wereld ziet, waar jij je blik op richt.
Een aantal jaar geleden ging ik met een groep fotografen op pad. We maakten allemaal een foto van hetzelfde onderwerp op hetzelfde moment. En wat bleek: geen foto was hetzelfde. Iedereen had iets anders gezien. De focus lag bij iedereen op een andere plek. Dat moment: ik vond het magisch. Niets was goed en niets was fout. We leerden van elkaar. Ik leerde dat een ander standpunt andere, hele mooie beelden kon opleveren. Een eye-opener.
De vijf vrouwen van Kampong zien hier waarschijnlijk ook allemaal iets anders: "Waarom speelt ze niet naar rechts?", "Goed gezien", "Zij is nog niet in vorm", "Mooie pass". En ik: ik zie staartjes op de hoofden, hockeysticks in de linkerhand, helder blauwe rugnummers en een vergelijkbare quasi ontspannen lichaamshouding. Herhaling, ritme, compositie. Ik kijk naar de wedstrijd, de speelsters zien het spel. Kijken is leren. Zien is begrijpen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.