Kyle Agterberg wil scoren op WK voor beloften: 'Meedoen voor het podium'

© RTV Utrecht / Robert Claus
MAARTENSDIJK - Veldrijder Kyle Agterberg staat komende zaterdag aan de start van het WK veldrijden voor beloften mannen. De coureur uit Maartensdijk zit vol zelfvertrouwen en hoopt te kunnen stunten. "Ik wil me kunnen meten met de rest en meedoen voor het podium", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Het zijn ambitieuze woorden van Agterberg, die dit seizoen veelal in de achtergrond rijdt. Als we scorebordjournalistiek toepassen op zijn seizoen, dan zien we de volgende reeks staan: 43, 31, 16, 41, 48, 26, 44, 37, 23, 59, 4, 36 en 39.
Een vertekend beeld, omdat vanwege de coronamaatregelen de beloften hun wedstrijden rijden samen met de elites. "Ik heb dus geen idee waar ik sta in mijn categorie", geeft Agterberg aan. Alleen op het EK veldrijden in Den Bosch streed hij direct tegen zijn leeftijdsgenoten; hij werd er vierde.
Het wordt voor mij alles of niets zaterdag. Ik ga er vol in en dan zien we wel.
Kyle Agterberg
Over zijn huidige vorm is Agterberg wel tevreden. "Afgelopen weekend in Overijse (43ste, red.) was ik niet heel goed. Ik had slechte benen en het draaide niet. Maar een slechte generale betekent een goede uitvoering, toch? Ik zie die wedstrijd als een momentopname. Zaterdag zijn er weer andere omstandigheden", voorspelt hij.

Snel zandparcours

Het WK wordt dit jaar georganiseerd in Oostende. In de Belgische kustplaats is, hoe kan het ook anders, een zandparcours uitgetekend. "Het wordt waarschijnlijk heel snel, dat is al meer mijn ding. Vrijdag gaan we daarheen en kunnen we twee uur verkennen. Ik heb al wat filmpjes gezien. Het wordt snel, met als zwaarste stukken de passages door het zand en over de brug", legt hij uit.
Kyle Agterberg op het WK veldrijden in 2018
Kyle Agterberg op het WK veldrijden in 2018 © Robert Claus / RTV Utrecht
Agterbergs ambitie is het podium, maar de concurrentie is niet min. Nederland heeft zeven goede beloften, België stuurt louter favorieten en ook wijst de crosser uit Maartensdijk op enkele Britten en Fransen. "Het wordt een heel open wedstrijd met veel favorieten. Ryan Kamp is als wereldkampioen van vorig jaar de topfavoriet", verwacht Agterberg.
"Of ik teleurgesteld ben als ik niet op het podium eindig? Daar denk ik nu nog niet aan. Als ik een goede wedstrijd rijd en ik haal alles eruit, dan kan ik tevreden zijn. Of ik nu het podium haal of zesde wordt... Als het maar goed voelt", zegt hij. "Als het een tactische wedstrijd wordt, kan dat in mijn voordeel zijn. Ik kan hard rijden. Het kan helpen als je dan landgenoten achter je hebt die kunnen afstoppen."
"Het wordt voor mij alles of niets zaterdag", voorspelt hij. "Ik ga er vol in en dan zien we wel. Ik ga in ieder geval alles geven."
Vorig jaar werd ik er afgereden door de rest, ik heb het gevoel dat dat nu niet gaat gebeuren
Kyle Agterberg

Ontwikkeling

Woensdagmiddag heeft Agterberg zijn laatste specifieke trainingen gepland staan. Donderdag is voor hem een rustdag en vrijdag een reisdag naar Oostende. "Normaal gaan we twee of drie dagen van tevoren, maar het is niet anders. Het heeft allemaal met de maatregelen te maken", geeft hij aan. Zaterdag om 13.35 uur begint zijn WK.
Vorig jaar werd Agterberg twaalfde op het WK voor beloften, dat was toen op een zwaar parcours in het Zwitserse Dübendorf. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld. "Ik heb in dat jaar wel iets meer aan kracht gewonnen. Ik was ook niet super in vorm toen. Nu zit ik beter in elkaar. Vorig jaar werd ik er afgereden door de rest, ik heb het gevoel dat dat nu niet gaat gebeuren", aldus Agterberg.
[Bekijk hieronder een video van het WK-parcours, verkend door drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.