Lars van der Haar gaat voor vierde WK-medaille: 'Op een superdag kan ik podium rijden'

Lars van der Haar won brons op het voorbije EK veldrijden
Lars van der Haar won brons op het voorbije EK veldrijden © Orange Pictures
WOUDENBERG - Voor Lars van der Haar is het WK veldrijden dé wedstrijd van de winter. De Woudenberger wist al drie keer een WK-medaille te winnen en hoopt zondag die collectie uit te breiden. "Op een superdag kan ik op het podium staan. Realistisch gezien moet ik in de top-5 kunnen eindigen", vertelt hij tegen RTV Utrecht.
Ik denk in de week voor een WK niet specifiek terug aan mijn medailles, maar het laat wel zien dat het erin zit voor mij
Lars van der Haar
Afgelopen weekend werd Van der Haar tiende in Hamme en zesde in Overijse. Door die laatste prestatie verzekerde hij zich van de achtste plaats in de eindstand van de Wereldbeker. Hierdoor start onze regiogenoot zondag om 15.15 uur op de eerste rij van het WK voor elite mannen. "Dat was toch wel een opluchting", zegt Van der Haar.
"Daar rijd je een heel seizoen voor, maar omdat ik de Wereldbeker in Dendermonde verklootte, kwam die achtste plaats nog in gevaar", legt hij uit. "Daarom wilde ik er veel energie in steken om die achtste plaats te verdedigen. Het is ook wel geruststellend, want de laatste vijftien jaar heb ik maar twee keer vanop de tweede rij moeten starten. Ik ben dat dus ook totaal niet gewend. Nu heb ik mijn start in eigen hand, dat heb ik liever."

Brug als scherprechter

Het parcours in Oostende, aan de Belgische kust, bestaat voor een groot deel uit zandstroken. "En een heel grote brug", lacht Van der Haar. "Dat kan zomaar de scherprechter worden. Die is heel zwaar, omdat we hem ook na een zware zandpassage omhoog rijden. Dat is een lastig ding."
"Zo'n grote brug heb ik nog nooit meegemaakt. Wel andere soorten, maar zeker niet zo lang. Ik vind dat wel iets hebben", zegt de 29-jarige veldrijder. "De brug zal niet direct het verschil maken als je in elkaars wiel rijdt, maar wel als je gaatje hebt. We zullen er allemaal tot boven rijden, alleen doet de een dat sneller dan de ander."
Ook de passages over het strand van Oostende zijn zwaar. "We hebben met de ploeg meer in het zand getraind, maar niet specifiek op bepaalde dingen. Er zijn een paar snelle stroken en vanaf de grote brug rijd je met 40 à 50 kilometer per uur het strand in. Dat is een lastig en technisch stuk. Het is ook nog afwachten wat de regen doet met het parcours de komende dagen. Ik verwacht een snelle ronde, zonder diepe modder."
Ik zit in een groep met vijf man die allemaal derde kunnen worden
Lars van der Haar

Strijd om het podium

Drie keer eindigde Van der Haar op het podium van het WK veldrijden bij de elite mannen. In 2013 won hij bij zijn WK-debuut brons, dat was in het Amerikaanse Louisville. Twee jaar later was er weer brons voor onze regiogenoot, toen in het Tsjechische Tábor. In 2016 werd hij tweede op het WK in Heusden-Zolder, België.
"Ik denk in de week voor een WK niet specifiek terug aan die prestaties, maar het laat wel zien dat het erin zit voor mij. Dat geeft weer een extra motivatie", vertelt hij. "De grootste teleurstelling was Zolder, terwijl ik juist heel mooie herinneringen heb aan mijn eerste WK in 2013."
"Het wereldkampioenschap is een wedstrijd op zich. De een heeft een superdag, de ander heeft het mentaal weer moeilijk... Dat maakt het geen gewone wedstrijd. Het is daarom wel dé wedstrijd van het jaar", stelt Van der Haar, die weet dat de strijd om het goud zal gaan tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. "Ik zit dan in een groep met vijf man die allemaal derde kunnen worden, dan gaat het afhangen van die kleine dingen."
Lars van der Haar in actie namens Baloise-Trek
Lars van der Haar in actie namens Baloise-Trek © Orange Pictures
Ik mag heel erg tevreden zijn over mijn vorm, het is ook te zien dat ik constant meedoe van voren in de wedstrijden
Lars van der Haar

Constant niveau

De afgelopen weken heeft Van der Haar met zijn Baloise-Trek-ploeg hard getraind, waardoor hij de afgelopen crossen wat vermoeid was. "Dat was ingecalculeerd. Ik hoop deze week de frisheid terug te krijgen. Ik mag heel erg tevreden zijn over mijn vorm, het is ook te zien dat ik constant meedoe van voren in de wedstrijden", zegt hij.
De afgelopen dagen werkte de Woudenberger wat korte trainingen af en vandaag (donderdag, red.) last hij een rustdag in. Vrijdag vertrekt hij naar Oostende om er het parcours te verkennen. Zaterdag volgt dan een trainingsdag achter de scooter. "Voor het lekkere gevoel", legt hij uit. "Ik moet fris en fit aan de start staan zondag."
En dan was er afgelopen week nog spoedberaad in Oostende. De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus dook er op in het ziekenhuis en een verzorgingscentrum. Uiteindelijk werd besloten het WK tóch door te laten gaan.

"Ik dacht: ze gaan het toch niet alsnog afgelasten? Dat zou echt nergens op slaan. De kans dat een van ons daarmee besmet wordt bestaat bijna niet. Het ging maar om kleine aantallen. We moeten het in het veldrijden lekker doen zoals we het al maanden doen, dat gaat gewoon goed", is Van der Haar van mening.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.