Matchwinner Van de Streek: 'Ik raakte hem écht lekker'

UTRECHT - Ineens lacht de wereld FC Utrecht weer toe. De ploeg won tegen AZ (0-1) voor de derde wedstrijd op rij en wist in evenzoveel duels het eigen doel schoon te houden. Hoe anders was het een aantal weken geleden toen de ploeg van trainer René Hake dood en begraven werd beschouwd.
In het met 1-0 gewonnen duel tegen AZ koos Hake voor Othmane Boussaid als basisspeler. De bewegelijkheid van de Belgische middenvelder gaf daarbij de doorslag. Wat volgde was een tactisch steekspel met AZ-trainer Pascal Jansen. "Het plan stond gewoon goed", vertelde matchwinner Sander van de Streek na afloop. "We konden dreigend worden, alleen moesten we af en toe in de laatste bal wel zorgvuldiger zijn."
Ik dacht: ik schiet gewoon
Sander van de Streek
De eerste helft was boeiend, maar leverde geen doelpunten op. Van de Streek liep zich - op zijn Utregs gezegd - de pleuris, om het middenveld van AZ uit de wedstrijd te spelen. "Nou ik ben ook aardig kapot inderdaad", lachte Van de Streek. "Je weet van tevoren dat ze veel mensen in het midden willen hebben en er tussendoor willen spelen, dan moet je er gewoon alles aan doen om dat te voorkomen. Daar had ik een belangrijke rol in, maar dat hebben we met zijn allen goed gedaan."
Sander van de Streek heeft zojuist gescoord tegen AZ
Sander van de Streek heeft zojuist gescoord tegen AZ © Orange Pictures

FC Utrecht slaat als eerste toe

In de tweede helft hadden beide teams grote kansen, maar sloeg FC Utrecht als eerste toe. Van de Streek maakte in de 69e minuut het doelpunt. De middenvelder schoot de bal van net buiten het zestienmetergebied hoog en hard in de rechterbovenhoek. "Adam (Maher) won de bal en ik kreeg hem van Otje (Boussaid). Hij zei al: vorige week gaf je mij de assist, nu geeft ik hem aan jou", aldus de matchwinner die nog volop na zat te genieten. "Ik draaide open en dacht ik schiet hem gewoon. Ik raakte hem écht lekker."
Voor FC Utrecht betekende het, na wedstrijden tegen Heracles Almelo (2-0) en Sparta Rotterdam (1-0), de derde achtereenvolgende zege. Het team van trainer René Hake kreeg daarin dus geen doelpunt tegen. FC Utrecht blijft op de achtste plaats staan.
We hebben een serie nu
René Hake
FC Utrecht kreeg complimenten uit de hele vaderlandse voetbalgilde voor het gedurfde spel tegen AZ. "Uiteindelijk is het een kwestie van volhouden. Uiteindelijk word je door de kwaliteiten van AZ wel teruggedrongen, maar dan was het zaak om dan maar wat lager druk te zetten", legde trainer René Hake uit. "Als je als team defensief goed georganiseerd bent maakt het voort de rest niet zoveel uit hoe de tegenstander staat. Natuurlijk kom je zo nu en dan in de problemen, maar uiteindelijk hebben we niet veel weggegeven."
Van de Streek (die nooit eerder scoorde tegen AZ) krijgt de felicitaties van zijn ploeggenoten
Van de Streek (die nooit eerder scoorde tegen AZ) krijgt de felicitaties van zijn ploeggenoten © Orange Pictures

Bewust zonder échte spits

Hake koos ervoor om zonder echte spits te spelen. Adrián Dalmau bleef op de bank. "Het liefst speel je met een echte spits zoals Dalmau, maar hij is nog steeds niet in de situatie dat hij dit ritme van wedstrijden aankan. Dat is niet erg, maar dan ga je kijken hoe je AZ goed kan bestrijden. En dat was door druk te zetten met Boussaid en Van de Streek en die kunnen ook op het middenveld goed uit de voeten."

Emanuelson is back

Urby Emanuelson speelde net als afgelopen weekend tegen Sparta als invaller een belangrijke rol. "I'm back? Tja ik ben nooit echt weggeweest, hoor. Natuurlijk hoop je op minuten in fases waarin je van waarde kan zijn en dan zie je dat je in de laatste weken meer speelminuten krijgt", lacht de oud-international. "We hebben de afgelopen maanden niet zo goed gevoetbald en je ziet nu dat we uit het dalletje kruipen. We hebben bij vlagen echt goed voetbal gespeeld. Dat maakt me heel trots op de ploeg."
Gyrano Kerk was in de 66e minuut al dicht bij een doelpunt. Doelman Marco Bizot redde met zijn voet knap. Op het schot van Van de Streek moest hij even later het antwoord schuldig blijven. Boadu en Yukinari Sugawara waren nog dicht bij de gelijkmaker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.